Het is heel fijn om in een relatie te zijn met iemand van wie je houdt. Maar het kan soms ook verwarrend zijn. Soms begrijpt je partner niet wat jij bedoelt en op het andere moment snap jij niet wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Elkaar niet begrijpen in een relatie is heel vervelend, maar kan opgelost worden. Wil je weten hoe? Lees dit artikel om erachter te komen hoe, want ik geef je 5 handige tips voor meer begrip!

Geen relatie is hetzelfde

Laat ik even vooropstellen dat geen enkele relatie hetzelfde is. Dat komt doordat ieder persoon uniek is en doordat er allerlei verschillende soorten relaties mogelijk zijn. Elkaar niet begrijpen in een relatie is echter heel vervelend en bovendien onnodig. Laten we meteen bekijken welke 5 handige tips je helpen om dit probleem op te lossen!

Tip 1 elkaar begrijpen: Wees eerlijk en oprecht

Hoewel dit de meest logische voorwaarde is voor een succesvolle relatie, neemt niet iedereen het even serieus. Misschien verberg jij weleens iets voor je partner of vertel je leugentjes om bestwil. Elkaar niet begrijpen in een relatie komt vaak voort uit dingen verbergen. Wil je elkaar begrijpen, dan is het van belang dat je eerlijk kunt zijn. Doe jij stiekeme dingen of vertel je verhalen die niet oprecht zijn, dan kun je nooit heel duidelijk maken aan je partner wat je voelt of bedoelt. En jouw partner zal dan niet goed begrijpen welke signalen jij afgeeft, waardoor verwarring ontstaat. Probeer je allebei puur en oprecht te zijn tegenover elkaar, dan zal de communicatie vanzelf beter verlopen. Dat noemen we ook wel verantwoordelijkheid nemen voor onze woorden en daden.

Tip 2 elkaar begrijpen: Weet dat we nu eenmaal verschillen

Vooral in relaties tussen man en vrouw is het bekend dat er grote verschillen zijn. Onze hersenen werken niet hetzelfde, we reageren anders op emoties en als we het moeten geloven komen vrouwen van Venus en mannen van Mars. Over het algemeen praten vrouwen ook meer dan mannen. Dat kan er enerzijds toe leiden dat mannen door de bomen (het gepraat) het bos niet meer zien. Maar anderzijds kunnen vrouwen het gevoel hebben niet goed te weten wat er in het hoofd van hun man omgaat.

Genoeg redenen om aan te nemen dat er gewoon niet altijd evenveel begrip is voor elkaar. Elkaar niet begrijpen in een relatie is dus niet vreemd. Maar de manier waarop je met deze verschillen omgaat, is waar de sleutel tot succes zich bevindt. Je kunt er namelijk toch altijd voor kiezen om naar elkaar te luisteren en elkaars mening te respecteren, ook al zullen jullie elkaar nooit helemaal begrijpen. Door dat te doen laat je duidelijk zien dat je de relatie en je partner respecteert. En dat je bereid bent om een meningsverschil aan de kant te schuiven ten behoeve van jullie liefde.

Tip 3 elkaar begrijpen: Neem de tijd voor elkaar

Hoe vaak neem jij eigenlijk echt de tijd voor je partner? Laat je hem of haar wel regelmatig iets vertellen, een mening verkondigen of een uitleg geven over bepaalde situaties? Het onbegrip kan nog zo groot zijn, maar als je de tijd neemt voor elkaar kun je de afstand tussen jullie verkleinen. Vaak kun je elkaar begrijpen wanneer je even de tijd en moeite neemt om je in de ander te verdiepen en te verplaatsen. Door je in te leven in zijn of haar situatie kan al snel veel helder worden. En dan zal je zien dat je steeds beter doorkrijgt wat er in het hoofd van je partner omgaat.

Tip 4 elkaar begrijpen: Geef elkaar de ruimte

Om een ander te begrijpen, moet je eerst jezelf begrijpen. Wanneer je continu in verhitte discussies raakt en geen moment krijgt om even af te koelen en je hoofd leeg te maken, kom je geen steek verder. Elkaar niet begrijpen in een relatie, heeft deels te maken met jezelf niet begrijpen. Neem daarom soms even afstand en gun de ander ook de ruimte om dingen op een rijtje te zetten en te verwerken. Zo kunnen jullie apart van elkaar op adem komen. Daarna zal het veel gemakkelijker zijn om bepaalde dingen uit te praten of elkaar te vertellen hoe je ergens over denkt.

Tip 5 elkaar begrijpen: Blijf de liefde aanwakkeren

Mensen die veel van elkaar houden en echt gek zijn op elkaar, begrijpen elkaar vaak beter. Ondanks de verschillen die aanwezig zijn, blijf je dan moeite doen voor de ander. En dat zorgt ervoor dat je op de lange termijn gelukkiger blijft samen. Je kunt er met bovenstaande tips dus zeker voor zorgen dat je elkaar beter leert begrijpen in een relatie. Maar weet ook dat het niet noodzakelijk is om elkaar helemaal te begrijpen. Niemand is namelijk ooit precies zoals jij of zal precies zo denken als jij denkt. Probeer het daarom soms een beetje los te laten en geniet gewoon lekker van elkaar. Wanneer je het gewoon heel fijn hebt samen, is dat ook heel waardevol, toch?

Bonus tip: Volg een online cursus voor betere relaties!

Ben je er klaar voor om jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van relaties? Ik heb een handige online cursus ontdekt, die ‘Betere Relaties met Iedereen’ heet. Hierin leer je om beter en fijner te communiceren met je partner en met andere belangrijke mensen in je leven. Op die manier ontstaat er meer begrip voor elkaar en zal het leven samen een stuk gezelliger worden!

Meest gestelde vragen

Wanneer jij en je partner elkaar niet begrijpen in een relatie, is dat heel vervelend. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over dit onderwerp? Laat dan gerust een reactie achter. Ik probeer je dan zo goed mogelijk te helpen. Hieronder zie je de meest gestelde vragen van andere mannen en vrouwen.

1. Is het wel op te lossen als we elkaar niet begrijpen?

Ja, het zeker op te lossen als jullie elkaar niet begrijpen. Het is namelijk altijd mogelijk om meer begrip te creëren. En dat doe je door allereerst naar elkaar te luisteren. Als je echt luistert naar de behoefte van je partner, kun je ook meer begrip opbrengen.

2. Is het echt zo erg om elkaar niet te begrijpen?

In principe is het niet zo erg als je elkaar niet altijd begrijpt. Maar als je gelukkig wilt samen zijn met iemand, dan is begrip wel nodig. Je moet immers kunnen begrijpen waarom je partner is zoals hij/zij is en waarom diegene doet zoals hij/zij doet. Zonder dat stukje begrip en kennis ontstaan er continu botsingen en/of ruzies. En dat wil je natuurlijk niet als je van elkaar houdt.

One Comment

Leave a Reply