Wanneer je denkt aan een verantwoordelijk persoon, dan bedoel je vast iemand die doet wat hem of haar gevraagd wordt. Iemand die zijn of haar afspraken nakomt, die nadenkt over de toekomst en het leven serieus neemt. Niet alle mensen zijn zo en dat is prima. Iedereen is nu eenmaal anders. Maar wanneer ik het heb over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, heb ik het over iets dat iedereen kan doen. Hoe dat precies werkt? Dat ga ik je vertellen.

Ben jij slachtoffer of leider?

Weet je wat het mooie aan dit leven is? Je kunt ervan maken wat jij zelf wilt. Jouw leven wordt alleen door jou geleefd. De enige die actie moet ondernemen als er iets moet veranderen, dat ben jij. Dat is eigenlijk geweldig nieuws, want je bent niet afhankelijk van de wereld. Je bent niet afhankelijk van andere mensen. De enige van wie je afhankelijk bent, ben jij zelf. Daarom is de keuze aan jou: ben jij een slachtoffer van je eigen leven en wil je verdrinken in zelfmedelijden, spijt en verdriet? Of wil je de leider zijn en bepalen welke koers er wordt gevaren? Je hebt zelf de touwtjes in handen. Dus hoe kun je omgaan met verantwoordelijkheid?

Alleen JIJ kunt verantwoordelijkheid nemen voor JOUW leven

Misschien voel je al wat (of heel veel) weerstand optreden in je lichaam bij het lezen van dit artikel. Maar stop heel even. Ik zeg niet dat de dingen die gebeuren, jouw schuld zijn. Ik zeg niet dat dat rottige leven dat je momenteel leeft, ontstaan is omdat jij dat verdiend hebt. En ik zeg al helemaal niet dat iedereen het zelf lekker uit moet zoeken en dat je geen hulp van een ander verdient. Wat ik wél zeg, is dat alleen JIJ degene bent die iets kan veranderen.

Het grote geheim is namelijk: jij bent niet verantwoordelijk voor wat er in de wereld of in jouw leven gebeurt. Maar je bent wél verantwoordelijk voor hoe je daarmee omgaat. Jij kiest welke gedachten je toelaat wanneer er iets gebeurt: negatieve of positieve gedachten. Jij kiest op welke manier je zal reageren op een situatie: negatief of positief. Dat is bijvoorbeeld het grote verschil tussen ruzie maken en iemand daarbij ontzettend beledigen óf bewust en eerlijk ruzie maken, om elkaar te begrijpen en samen verder te komen.

Er is niet altijd een positieve kant te zien in een nare situatie, maar probeer het altijd. Doe je dat niet en kies je keer op keer voor negativiteit, dan heb je alleen jezelf ermee. JIJ bent degene die moet dealen met JOUW emoties, JOUW gedachten en JOUW gevoelens. Alleen jij! Dus als je er even goed over nadenkt, wat is dan het beste om te doen? Je kunt dan toch beter proberen om het voortaan wat lichter en positiever in te zien?

E-book: De Sleutels van Geluk en Succes

Heb je hulp nodig met het heft in eigen hand nemen? Wil je verantwoordelijkheid nemen voor je leven, maar weet je niet zo goed hoe? Het e-book ‘De Sleutels van Geluk en Succes’ helpt je hierbij. Dit e-book bevat allerlei effectieve methoden die je kunt inzetten om je passie te volgen. Zo ga jij ook je doelen bereiken en zal je je stukken beter voelen dan voorheen. Verder biedt dit boek handige inzichten en helpt het je op een praktische manier naar een gelukkiger leven. Ik wens je alvast veel leesplezier!

2 Comments

Leave a Reply