De dagen worden weer korter, je gaat in het donker van huis en je komt waarschijnlijk ook weer in het donker thuis. Het weer is druilerig en het wordt kouder… Allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je minder goed in je vel zit. Tel daar de stress van werk, het huishouden en het onderhouden van sociale contacten bij op en je bent jezelf zo kwijt. Je bent dan niet meer verbonden met jezelf en je zit constant in je hoofd in plaats van in je lichaam. Herkenbaar? Dan is een cacao ceremonie wellicht de oplossing voor jou. Wat het is, hoe het werkt en voor wie het werkt? Dat ga ik je allemaal uitleggen in deze blog!

Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een ceremonie waarbij de nadruk ligt op positiviteit, heling en het openen van je hart. De ceremonie wordt al eeuwen gedaan door verschillende culturen en wordt steeds populairder. Online zijn er veel cacao ceremonie ervaringen te vinden. Tijdens de ceremonie wordt een mix van cacao met water en een aantal kruiden gedronken. Een cacao ceremonie is niet gevaarlijk. Hoe een ceremonie precies in zijn werk gaat, daar kom ik later op terug. Het wordt in elk geval gebruikt voor spirituele, medicinale en ceremoniële doeleinden. Hierbij ligt altijd de nadruk op jezelf openstellen en innerlijk ontwaken.

Wat zijn de voordelen van een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie zorgt ervoor dat je je opnieuw verbindt met jezelf en je intuïtie, dat je je beter kan focussen en dat je je hart weer opent. Het geeft dus een positieve boost aan je welzijn en rust in je lichaam. Het ritueel zorgt ervoor dat je in contact komt met je onderbewustzijn en je innerlijke kracht. Daarnaast geven veel mensen aan een gevoel van euforie te beleven na de ceremonie. Dat klinkt misschien een beetje zweverig of ‘too good to be true’, maar de positieve effecten kunnen wel degelijk verklaard worden.

Waarom werkt een cacao ceremonie?

Er zijn verschillende redenen die verklaren waarom een cacao ceremonie echt werkt. Ik deel ze op in fysieke en spirituele oorzaken.

Fysieke oorzaken

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat het eten van chocolade je blij kan maken. Dit komt niet alleen doordat chocolade lekker is, maar omdat er bepaalde stoffen in cacao zitten die de aanmaak van happy hormones stimuleert. Deze stoffen (genaamd flavonoïden en fenylethylamines) geven daarnaast een boost in creativiteit. Omdat er pure cacao wordt gebruikt krijg je veel meer van die stoffen binnen dan wanneer je een reep chocolade eet. Een grotere hoeveelheid van die stoffen geeft dus nog meer happy hormones! Een van de grootste cacao ceremonie bijwerkingen is dus dat je je blij gaat voelen. Daarnaast bevatten de cacao ceremonie drankjes veel mineralen en vitamines die goed zijn voor het lichaam. Denk aan ijzer, magnesium en andere vitamines. Cacao heeft tot slot ook een positieve werking op de doorbloeding naar de hersenen en het kan stress verminderen.

Spirituele oorzaken

Naast alle fysieke oorzaken die het effect bewijzen, zijn er ook spirituele oorzaken waarom een cacao ceremonie helend werkt. In Midden- en Zuid-Amerika wordt al eeuwen geloofd dat cacao een heilige plant is met helende eigenschappen. Ze noemen het niet voor niets het elixer van de goden. Daarnaast werkt de cacao op het hart chakra, brengt het je terug vanuit je hoofd in je lichaam en heft het geestelijke blokkades op. Naast al die voordelen kan je een cacao ceremonie ook zien als een soort meditatie of als een onderdeel van mindfulness oefeningen

Is een cacao ceremonie gevaarlijk?

Nee, een cacao ceremonie is niet gevaarlijk. Omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van pure, ceremoniële cacao van de cacao boom, zijn er geen risico’s aan verbonden. Ook heeft een cacao ceremonie geen nadelige bijwerkingen: het heeft alleen een positieve invloed op je gezondheid. Cacao drinken heeft ook geen hallucinerend effect. De enige bijwerking van cacao ceremonies kan zijn dat je tijdelijk een hogere hartslag krijgt (net als wanneer je zou sporten). Dus als je een hartaandoening hebt, kan je beter even overleggen met je huisarts of het verstandig is om een cacao ceremonie te volgen.

Wie heeft baat bij een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie kan in principe voor iedereen werken. Zeker wanneer je ver van jezelf af staat, je hart niet meer kan openen of als je voelt dat je meer in je hoofd zit dan in je lichaam. Over het algemeen helpt een cacao ceremonie als jij je niet meer 100% jezelf voelt en het idee hebt dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo werkt een cacao ceremonie het beste wanneer jij er helemaal voor openstaat, zonder twijfel. Als je er in gaat met het idee dat een cacao ceremonie gevaarlijk is of niet werkt, dan zal het je niet helpen. Wanneer je er in gaat met een positieve instelling en er echt voor openstaat, dan zal jij de beste cacao ceremonie ervaring hebben die je je kunt voorstellen.

Wanneer doe je een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie kan je het beste doen wanneer je niet lekker in je vel zit. Dan valt er de meeste winst te behalen en zal de impact het grootst zijn. Maar ook als je goed in je vel zit maar toch wat hulp kan gebruiken bij het openstellen van je hart, kan je een cacao ceremonie doen. Het is verstandig om het vooraf te plannen, zo kan je er rekening mee houden en je alvast mentaal openstellen voor de cacao sessie. 

Het beste tijdstip?

Houd bij het plannen rekening met wanneer je de tijd vrijmaakt. Je kan de ceremonie het beste doen op een tijdstip waarop je niet moe bent, bijvoorbeeld in de ochtend of het begin van de middag. Ben jij een avondmens? Dan kan dat natuurlijk ook. Het gaat erom dat een ceremonie best wat energie kan kosten, dus plan het niet op een tijdstip waarop je normaal gesproken al moe bent. 

Daarnaast raad ik je aan om een paar uur na de cacao ceremonie niets te plannen. Deze tijd kan je het beste vrijhouden om rust te pakken en alle effecten van de cacao sessie te laten bezinken. Het is niet gek als er veel emoties vrij komen die veel energie kosten. Daarom is het fijn als je de tijd hebt om rustig bij te komen. Zorg er ook voor dat je een paar uur voor de cacao ceremonie geen cafeïne drinkt en het liefst alleen een lichte maaltijd eet. Zo wordt de cacao maximaal opgenomen, wat voor een beter effect zorgt.

Cacao ceremonie met of zonder begeleiding

Een cacao ceremonie kan je met begeleiding doen, maar je kan ook een cacao ceremonie thuis doen. Wat de verschillen zijn en de voor- en nadelen? Dat leg ik hieronder uit.

Cacao ceremonie met begeleiding

Veel mensen doen een ceremonie bij gespecialiseerde coaches die met energieën werken. In het buitenland worden cacao ceremonies ook uitgevoerd door bijvoorbeeld een Sjamaan. Het voordeel van een cacao ceremonie met begeleiding, is dat je niet hoeft na te denken over hoe het moet. Zo kan je je volledig focussen op de ervaring. 

Een cacao sessie met begeleiding is vaak ook met een groep. Dan zit je in een kring en doet iedereen samen de ceremonie. Het cacao drinken doe je samen en de coach of Sjamaan begeleidt iedereen als groep. Het fijne hieraan, is dat iedereen daar is met dezelfde mindset. Omdat iedereen zich volledig openstelt, kan het voor jou ook makkelijker zijn om je compleet over te geven aan de cacao sessie. Na afloop kan je met iedereen reflecteren op hoe hun cacao ceremonie ervaring was. En misschien doe je nog waardevolle contacten op tijdens jouw spirituele reis?

Cacao ceremonie thuis

Een cacao ceremonie kan je ook zelf doen, gewoon bij jou thuis. Het is dan wel belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Je moet van tevoren uitzoeken hoe je het wilt doen, er is namelijk niet één goede manier. Iedere coach heeft zijn eigen ritueel en je moet kiezen wat het beste bij jou past. Daarnaast dien je een aantal spullen in huis te halen. Denk aan ceremoniële cacao, kruiden voor het drankje en een fijne mat om op te zitten of te liggen. Gelukkig zijn al die dingen makkelijk te vinden, online of bij een supermarkt. Hoe je zelf precies een cacao ceremonie thuis doet, dat leg ik je uit.

Hoe doe je zelf een cacao ceremonie?

Zoals ik net al aangaf, is het belangrijk om een goede voorbereiding te hebben. Duik er niet blind in, maar onderzoek wat jou het meeste aanspreekt. Kijk bijvoorbeeld filmpjes op YouTube van verschillende cacao sessies of lees cacao ceremonie ervaringen. Ik leg je uit hoe je een ceremonie voorbereid en daarna hoe je hem uitvoert.

Waar moet je op letten?

Het allerbelangrijkste voor een succesvolle cacao ceremonie is (en je raadt het al): de cacao. Je hoort ceremoniële cacao van de cacao boom te gebruiken. Dit is cacao zonder toevoegingen, dus 100% cacao (puur). Hoe je de juiste cacao kiest, daar kom ik zo op terug. Daarnaast moet je een goed recept hebben voor het cacao drinken. De recepten die je online tegenkomt verschillen nogal, maar de basis is hetzelfde: cacao met water en eventueel kruiden. Omdat dit best bitter kan zijn, worden er soms zoete dingen aan toegevoegd, zoals honing of suiker. Zorg er ook voor dat je 2 uur van tevoren geen cafeïne of alcohol drinkt en alleen nog een lichte maaltijd eet. Uiteindelijk komt het gewoon neer op een goede voorbereiding, dan kan er weinig mis gaan.

De voorbereiding voor een cacao ceremonie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Sterker nog: je kan de voorbereiding al zien als onderdeel van de ceremonie. Nadenken over wat je wilt doen, hoe je het wilt doen en alles klaarzetten, dat kan je al met dankbaarheid en positieve intenties doen. Zo vergroot je het effect van de cacao ceremonie alleen maar. Voor de ceremonie kan je een mat neerleggen en daarop gaan zitten of liggen, wat jij het liefste wilt. Verder zijn er nog een paar dingen die je van tevoren kan voorbereiden, zoals de activiteiten van de ceremonie en een fijne omgeving tijdens de cacao sessie. Je kunt de ruimte ook ‘reinigen’ met wierook of palo santo stokjes.

Het opschrijven van je intenties voor de cacao ceremonie

Van tevoren of aan het begin van de cacao ceremonie je intenties opschrijven, zorgt ervoor dat je meer open staat voor de ervaring. Zorg dus dat je een pen en papier klaarlegt. Door op te schrijven wat je ervan verwacht, hoopt te ervaren of wat je eruit hoopt te halen, kom je gelijk in de juiste stemming. Zorg er wel voor dat je verwachtingen realistisch zijn: het is geen wondermiddel. De cacao ceremonie kan je bijvoorbeeld niet uit een depressie helpen, maar wel verlichting bieden. Door hier vooraf goed over na te denken voorkom je teleurstellingen en ga je er open en positiever in.

Activiteiten voor tijdens de ceremonie

Er zijn verschillende dingen die je kan doen tijdens een cacao ceremonie. Uiteindelijk gaat het erom dat je je openstelt en goede energie toelaat, terwijl je afscheid neemt van alle opgeslagen, slechte energie. Hierbij moet je echt kijken naar welke manier jou het meeste aanspreekt of wat het beste voor jou werkt. Een aantal activiteiten zijn:

 • Schrijf op wat je wilt loslaten en neem hier afscheid van. Door het op te schrijven, gaat het uit je hoofd en op het papier. Eventueel kan je het papier hierna verbranden. Zorg wel dat dit veilig kan, bijvoorbeeld in een open haard of buiten in een vuurkorf;
 • Schrijf ook op wat je toe wilt laten, waar je blij van wordt of waar je dankbaar voor bent. Zo leg je de nadruk meer op positiviteit en dat is precies wat je wilt bereiken met de cacao ceremonie;
 • Doe een ontspannende vorm van yoga, zoals een yin yang flow. Hoe beter je ontspant, hoe beter je alles kan loslaten;
 • Lees een gedicht hardop op of zing een mooi liedje. Het is belangrijk dat je er blij van wordt;
 • Je kan een aantal minuten focussen op je ademhaling. Door een paar ademhalingsoefeningen te doen, krijgen je hersenen een seintje dat ze veilig zijn en kunnen ontspannen;
 • En de laatste activiteit die vrijwel altijd wordt gedaan: mediteren. Door te mediteren kom je weer terug bij jezelf, uit je hoofd en in je lichaam. Cacao zorgt ervoor dat je meer open staat dan normaal. Hierdoor ben je beter in staat om diepe, negatieve emoties te verwijderen en open te staan voor intense, positieve en blije gevoelens.

Zorg voor een fijne omgeving

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een fijne omgeving. Gebruik bijvoorbeeld geen fel licht, maar kaarsen. Een zachte mat of deken om op te liggen is ook fijn. Zorg dat de temperatuur niet te koud is, minimaal 20 graden. Dit maakt het allemaal makkelijker voor je lichaam om te ontspannen en open te staan voor de cacao ceremonie. Ga in een ruimte zitten waar jij je helemaal op je gemak en veilig voelt. Het kan ook fijn zijn om tijdens de cacao ceremonie rustige muziek op te zetten. Zoek de muziek van tevoren uit, zodat je niet tijdens de ceremonie nog moet zoeken. Ook is het verstandig om wat drinken (een flesje water of eventueel wat vruchtensap) klaar te zetten.

Cacao ceremonie recept: zo maak je het!

Omdat een cacao ceremonie zo persoonlijk is, is er niet één perfect recept waar je je aan zou moeten houden. Het recept moet bij jou passen. Daarom deel ik graag een basisrecept met je. Wees vrij om iets toe te voegen of juist weg te laten. Het moet uiteindelijk werken voor jou!

Het recept

 1. Weeg 42 gram ceremoniële cacao af;
 2. Kook wat water en laat het vervolgens een paar minuten afkoelen. Het moet zo heet zijn dat je net je vinger erin kan doen zonder je te branden;
 3. Eventueel kan je er (plantaardige) melk aan toevoegen om het een vollere smaak te geven;
 4. Voeg verschillende kruiden toe, zoals Cayenne peper, kaneel, gember, kardemom, Himalaya zout of steranijs. Dit moet je naar smaak doen, dus voeg niet te veel in een keer toe. Extra toevoegen kan altijd nog, maar eruit halen niet;
 5. Roer het mengsel goed door elkaar en proef nog eens. Als het te bitter is kan je er wat honing of suiker bij doen;
 6. Gebruik eventueel een blender of staafmixer;
 7. Je drankje is klaar voor gebruik!

Waar kan je de cacao kopen?

Nu heb ik het de hele tijd over ceremoniële cacao, oftewel 100% pure cacao van de cacao boom. In de winkel kan je vaak cacao kopen waar dingen aan toegevoegd zijn, bijvoorbeeld om het langer houdbaar te maken. Die cacao is dus niet geschikt. Het makkelijkste is om online cacao te bestellen. Veel merken verkopen speciale ceremoniële cacao, maar die is veel duurder. Dat is niet nodig, want uiteindelijk is het allemaal hetzelfde. Ik heb even gezocht om een paar geschikte en goedkope opties met je te delen. Zoals deze cacao van Purasana of deze van Biotana. Beide cacaosoorten zijn 100% cacao en onbewerkt. Ze zijn dus geschikt voor een cacao ceremonie, en niet te duur.

Cacao ceremonie - 100% pure cacao

Het uitvoeren van de cacao ceremonie

Als je alle ingrediënten in huis hebt en je de ruimte hebt klaargemaakt, is het tijd voor de cacao ceremonie! Je begint met het opschrijven van je intenties. Wat hoop te je ervaren, eruit te halen en ervan te leren? Denk hier rustig over na, het is tenslotte onderdeel van de ceremonie. Hierna ga je de cacao drinken. Doe dit rustig aan (niet in één keer alles naar binnen gieten). Neem de tijd en geniet van het drankje, de omgeving en het gevoel dat je er misschien van krijgt. 

Wanneer het cacao drankje op is, kan je een van de activiteiten gaan doen. Eindig in ieder geval met een meditatie. Die kan je in stilte, met muziek of met meditatiebegeleiding van bijvoorbeeld een app doen. Doe wat het beste past bij jou. Neem hier ook de tijd voor, de ceremonie mag best lang duren. Na afloop van de ceremonie is het verstandig om wat water te drinken en als je honger hebt ook iets lichts te eten. 

Ga jij ook een cacao ceremonie doen?

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen en meer duidelijkheid heeft gegeven over cacao ceremonies. Ga jij er ook mee aan de slag? Of heb je er misschien al een keer één gedaan? Laat het mij weten in de comments. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring(en)!

Meest gestelde vragen over een cacao ceremonie

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een cacao ceremonie? Ik heb de meest gestelde vragen over het onderwerp hieronder verzameld en beantwoord. Doe er je voordeel mee!

1. Is een cacao ceremonie gevaarlijk?

Nee, een cacao ceremonie is niet gevaarlijk. Er wordt alleen met natuurlijke, ongevaarlijke producten gewerkt die je in het dagelijks leven ook tegenkomt. Ook zijn er geen cacao ceremonie bijwerkingen. Alleen als je hartklachten hebt kan je beter eerst overleggen met je huisarts De cacao kan namelijk tijdelijk je hartslag verhogen. Dit is niet extreem hoor, vergelijk het met het stijgen van je hartslag tijdens het sporten.

2. Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een ceremonie waarbij mensen cacao drinken gemixt met water, kruiden en specerijen. De cacao zorgt ervoor dat je hart open gaat staan en je krijgt er een blij en gelukkig gevoel van. Een cacao ceremonie kan je met een groep doen, maar je kan ook kiezen voor een cacao ceremonie thuis.

3. Wat voor cacao wordt er gebruikt?

Voor een cacao ceremonie wordt ceremoniële cacao gebruikt. Dit is pure cacao (100% cacao) uit de cacao boom. De cacao uit de supermarkt komt ook uit de cacao boom, maar is vaak gemixt met toevoegingen. Daarom is het belangrijk om goed de ingrediëntenlijst te lezen.

4. Hoelang duurt een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is heel persoonlijk: er is niet één juiste of perfecte manier. Daarom kan jij de ceremonie zo lang of kort maken als je zelf wilt. Wel raad ik je aan om er de tijd voor te nemen, minimaal 1 uur. Zo kan je echt ontspannen en de cacao zijn werk laten doen.

5. Hoe werkt een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is voor iedereen anders, dus je kan het inrichten zoals jij het wilt. Het begint met cacao drinken, waarna je verschillende activiteiten kan doen. Meestal is dit een vorm van meditatie en/of ontspanning. Ook kan je je gevoelens opschrijven, om deze daarna los te laten. Door de cacao gaat dit allemaal makkelijker, omdat je dieper ontspant.

Leave a Reply