Sinds een paar jaar doe ik regelmatig mindfulness oefeningen. Soms door middel van een mindful app, maar vaak door de mindfulness oefeningen die ik heb geleerd tijdens de NHA Mindfulness training. Deze thuisstudie heb ik met veel plezier en aandacht doorlopen. Ik vertel je er graag meer over, want een mindful training is ontzettend waardevol voor iedereen. Het geeft je de tools en handvatten waar je je leven lang iets aan hebt. Op naar een leven met meer geluk: doe mindfulness oefeningen voor thuis!

Wat zijn mindfulness oefeningen?

Mindfulness gaat over leven in het moment. Het betekent dat je zo min mogelijk afleiding zoekt en heel bewust met je volledige aandacht focust op het hier en nu. Dat is vrij lastig tegenwoordig, want het dagelijkse leven zit vol afleiding. Denk maar aan de dagelijkse dingen die gebeuren, afspraken die je met mensen maakt, veel hectiek op je werk en dan zijn er ook nog eens al die social media kanalen die onze tijd en aandacht vragen. Daardoor doen we veel dingen op de automatische piloot.

Het gevaar dat hierin schuilt, is dat we steeds meer automatisch doen en steeds minder bewust meemaken. Voor je het weet ben je 80 jaar en is je leven voorbij gevlogen. Dat is vreselijk zonde. En juist daarom verdiepen steeds meer mensen zich in mindfulness oefeningen. Dit zijn oefeningen die je helpen om je koppie erbij te houden en je aandacht te richten op dit moment. Op het Nu.

Mindfulness oefeningen zijn gericht op aandacht hebben voor wat er gebeurt. Voor de dingen die je ziet, hoort, voelt en ruikt. Het helpt je daardoor om meer in contact te komen met jezelf. Om een betere connectie te maken met je eigen binnenwereld en om beter waar te nemen wat er nu eigenlijk binnen in jou gebeurt.

Waarom mindfulness oefeningen belangrijk zijn

Het gevaar van onbewust leven, altijd maar aan staan en steeds weer doorgaan, is dat je te veel stress, angst of spanning krijgt. Het kan leiden tot een depressie, burn-out of andere lichamelijke en/of mentale klachten. Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen, voorkom je dit. Je zorgt ervoor dat je de regie over je leven terugkrijgt en dat je je beter gaat voelen. Gelukkiger.

Waar sommige mensen denken dat een mindfulness training of mindful training voor luie mensen is die geen zin hebben om hard te werken, is het tegendeel waar. Dankzij mindfulness oefeningen leer je juist op de rem te trappen, zodat je veel meer van het leven kunt genieten. Zodat je juist al die drukte en spanning kunt volhouden, omdat je daarnaast óók goed voor jezelf zorgt. Het is een stuk zelfliefde dat we allemaal zouden moeten implementeren in ons leven. Gewoon omdat dit het leven mooier, leuker, fijner en verdraagzamer maakt!

Mindfulness oefeningen voordelen

Dus welke voordelen levert het je concreet op wanneer je met mindfulness oefeningen aan de slag gaat? In principe zijn het heel algemene voordelen, maar blijken er in de praktijk ook hele specifieke voordelen te zijn. Lees maar mee.

✔️ Een mindfulness opleiding brengt je in contact met jezelf;

✔️ Het heeft een positief effect op spanning, angst en stress;

✔️ Mindfulness oefeningen versterken relaties;

✔️ Het helpt tegen slaapproblemen;

✔️ Door middel van mindful coaching leer je beter naar je lichaam luisteren;

✔️ Je kunt mindfulness oefeningen ook gemakkelijk onderweg doen of op vakantie, dankzij een mindful app;

✔️ Het maakt je leven ook beter, leuker en mooier wanneer je geen specifieke klachten hebt. Het is daardoor geschikt voor iedereen;

✔️ Het helpt je meer te genieten van het leven;

✔️ Je krijgt meer energie door mindfulness oefeningen te doen;

✔️ Je leert beter communiceren met jezelf én met anderen, waardoor je elkaar beter leert begrijpen;

Hoe kan ik met mindfulness oefeningen beginnen?

Je kunt al starten met mindfulness oefeningen door slechts één oefening per dag te doen. De makkelijkste oefening en ook de oefening waar je vaak mee start bij een mindfulness training, is een ademhalingsoefening. Probeer daarbij in alle rust te focussen op het huidige moment, bijvoorbeeld door op je ademhaling te letten. Merk je dat je gedachten afdwalen? Beoordeel jezelf dan niet omdat je afgeleid was, maar breng je aandacht gewoon terug naar het Nu en probeer het opnieuw. Je zal merken dat je er steeds beter in wordt en dat je het steeds langer kunt volhouden.

Een mindfulness boek of mindfulness training?

Afhankelijk van wat jij prettig vindt, kun je mindfulness oefeningen leren uit een mindfulness boek of door het volgen van een mindfulness training. Houd je van lezen? Dan wil ik je graag vertellen over mijn eigen boek Mooi Mens. Dit is een boek dat niet alleen dient als mindful training, maar wat je ook meer leert over zelfliefde en zelfontwikkeling. Het is de basis voor een gelukkig leven. Ik heb dit boek dan ook geschreven om andere mensen te leren over het geluk en de manier van leven die ik zelf dagelijks toepas. Ook heb ik een mindfulness training gevolgd via de NHA. Daar vertel ik je ook graag meer over.

Mindfulness boek over persoonlijke ontwikkeling

Mooi Mens is een boek over zelfontwikkeling, zelfliefde en zoveel meer. Je kunt veel meer uit het leven halen dan je momenteel doet. Dit boek zet je aan het denken en leert je hoe je je leven mooier maakt. Ook jij kan dat!”

Tijdens het schrijven van mijn boek Mooi Mens heb ik ontzettend veel websites bezocht, boeken gelezen, podcasts beluisterd en met interessante mensen gesproken. Op basis van al die input begon ik met het schrijven van blogs. Uiteindelijk voelde ik dat ik die informatie moest bundelen, simpelweg omdat het zo waardevol is voor elk mens.

Ik heb in mijn boek Mooi Mens een aantal interessante mindfulness oefeningen opgenomen. Daarom kun je het ook wel een mindfulness boek noemen. Maar het is meer dan dat. Er staan ook andere oefeningen in die je doen nadenken over je huidige manier van leven, je manier van zijn. Ik hoop je met dit boek te inspireren en te motiveren om verantwoordelijkheid te nemen over je leven. Het is namelijk helemaal aan jou om er wat van te maken in dit leven. Mooi Mens staat symbool voor het mooie mens dat jij ook diep van binnen bent. Hoog tijd om dat zelf te ontdekken!

PS. Mooi Mens is ook te koop via Bol.com en andere online boekhandels, maar wanneer je via deze link bestelt gaat een deel van de opbrengst naar mij toe. Alvast ontzettend bedankt!

Mindfulness training bij de NHA

De tweede optie is een mindfulness training volgen. Ik heb er zelf een gevolgd via de NHA, een aanbieder van thuisstudies. Ik heb dit als heel interessant en leerzaam ervaren, omdat de theorie heel uitgebreid was. Bij elke les zaten één of meerdere mindfulness oefeningen die ik allemaal met plezier heb doorlopen. Het fijne aan de Mindfulness cursus van de NHA, is dat je hem geheel op je eigen tempo kunt uitvoeren. Je bepaalt dus zelf waar en wanneer je studeert, maar ook of je de mindfulness oefeningen voor thuis bewaart of dat je ze ergens anders uitvoert.

Dankzij de Mindfulness cursus kun je de rust in jezelf terugvinden en de spanning van alledag loslaten. Ook leer je negatief gedrag te herkennen en er ander gedrag voor in de plaats te kiezen. Je bent namelijk niet je gedachten, je ervaart ze alleen. Dat betekent dat je heel bewust zelf kunt kiezen wat je wilt denken en hoe je de wereld wilt zien. Dat vond ik zelf echt een openbaring.

In de mindfulness training worden vier sleutels tot bewustwording behandeld (met bijbehorende mindfulness oefeningen). De sleutels zijn: de geest sleutel, de lichaamssleutel, de zielssleutel en de relatiesleutel.

NHA mindfulness training voordelen

Zoals ik net al even vertelde is een NHA mindfulness training heel fijn om te doen, omdat je zelf het tempo bepaalt. Je studeert dus wanneer je maar wilt én waar je maar wilt. Je ontvangt alle mindfulness oefeningen en het overige lesmateriaal zowel digitaal als per post. Daardoor kies je zelf welke manier van studeren jij fijn vindt. Degene die het huiswerk nakijkt is ook degene die je vragen mag stellen over het lesmateriaal. Kom je ergens niet uit of vind je bepaalde mindfulness oefeningen lastig? Dan is je online docent er om je te helpen. Via de NHA Plaza is het mogelijk om contact te krijgen met studiegenoten als je daar behoefte aan hebt. Ik heb dat zelf niet gedaan.

✔️ Studeren op je eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt;

✔️ Begeleiding van een huiswerkdocent;

✔️ Zowel online als offline lesmateriaal;

✔️ Mogelijkheid om met studiegenoten in contact te komen als je dat wilt;

✔️ Je krijgt één jaar toegang tot de e-book bibliotheek van de NHA;

✔️ De Mindfulness cursus duurt gemiddeld 6 maanden, wanneer je drie uur per week studeert. Ik heb zelf gemerkt dat het in de praktijk minder lang duurt. Je hebt altijd de mogelijkheid om het tempo op te voeren als je dat wilt. Dan zou je meerdere lessen per maand kunnen bestuderen.

Dit is de inhoud van de NHA mindfulness training

De inhoud van de NHA Mindfulness training verloopt als volgt:

De geest sleutel

Dit hoofdstuk gaat over het denken. Voor elk mens is de manier van denken namelijk bepalend voor zijn of haar geluk. Je manier van denken bepaalt je stemming en je gedrag. Dankzij de theorie en mindfulness oefeningen in dit hoofdstuk leer je jouw eigen manier van denken herkennen en kun je ontdekken wat goed voor je is en wat juist niet.

De lichaamssleutel

In dit hoofdstuk leer je je lichaam beter kennen. Zo ga je lichamelijke klachten (zoals rugpijn of hoofdpijn) niet langer zien als iets wat puur lichamelijk is. Je gaat herkennen waar zulke klachten vandaan komen en hoe ze in verbinding staan met jouw binnenwereld. Ook krijg je tools in handen waarmee je voortaan met zulke spanning kunt dealen.

De zielssleutel

In het hoofdstuk over de zielssleutel ga je je meer verdiepen in wie je bent. Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar word je blij van? Welke dingen kun je meer doen om meer geluk te ervaren?

De Relatiesleutel

Vervolgens leer je de kwaliteit van relaties verbeteren. Doordat je meer over jezelf hebt geleerd, ben je nu toe aan leren over jezelf in relaties met anderen. Daardoor kun je de band die je met mensen hebt versterken.

Aan het eind van de NHA Mindfulness cursus ben je in staat om alle sleutels met elkaar te combineren en ze toe te passen op je eigen leven. Het resultaat is dat je sterker in je schoenen staat, meer over jezelf weet en beter met stress en tegenslagen kunt omgaan. Ook heb je meer rust gevonden, wat je uitstraalt naar je omgeving. Je gedachten en gevoelens zijn namelijk veel meer geordend en stabiel dan voorheen.

Wil jij de NHA Mindfulness training ook volgen?

Je kunt bij de NHA Mindfulness training kiezen uit twee opties: met hulp (voor €229) of zonder hulp (€199). Ik heb zelf de optie zonder hulp gekozen en dat is mij heel goed bevallen. Als je de motivatie hebt om aan de slag te gaan en elke week een uurtje inplant om de theorie te lezen en de opdrachten te doen, dan kan jij het ook prima zonder hulp. Heb je wel echt een duwtje in de rug nodig van iemand om gemotiveerd te blijven? Dan kan de hulp zeker handig zijn.

Meest gestelde vragen over mindfulness oefeningen

Heb je nog vragen over mindful coaching, een mindfulness training of over de NHA mindfulness opleiding? Ik heb de meest gestelde vragen hieronder verzameld en beantwoord.

Kan iedereen een mindfulness training doen?

Ja, in principe kan iedereen een mindfulness training doen. Het is wel belangrijk dat je er echt voor openstaat. Sommige mindfulness oefeningen zijn heel onwennig, dus je moet het wel een kans geven. Als je aan jezelf merkt dat je een mindfulness cursus interessant vindt en als je aan de slag wilt met mindfulness oefeningen voor thuis, dan kan ik de NHA Mindfulness training aanraden. Perfect om in je eigen vertrouwde omgeving én op je eigen tempo te volgen.

Welke mindful app is het beste?

Zoek je de beste mindful app, zodat je met verschillende mindfulness oefeningen aan de slag kunt? Ik gebruik elke dag de Meditation Moments app hiervoor. Het is een app waar veel begeleide meditaties, boeken over persoonlijke ontwikkeling én hele mooie, rustgevende muziekstukken instaan. Je kunt zowel de gratis versie als de betaalde versie gebruiken. Ik vind de betaalde versie zeker het geld waard.

Wat is het beste mindfulness boek?

Ben je op zoek naar het beste mindfulness boek, maar wil je ook graag leren over persoonlijke ontwikkeling en zelfliefde? Het boek Mooi Mens is gemakkelijk te lezen door de fijne schrijfstijl. Het beschrijft de basis van persoonlijke ontwikkeling en geeft je fijne mindfulness oefeningen mee. Zo kun je werken aan je eigen geluk, de rust in jezelf terugvinden én de regie over je leven terugkrijgen.

3 Comments

Leave a Reply