Het komt steeds vaker voor: mensen met een burn-out. Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand of zelf meerdere personen die thuis zitten met een burn-out of met burn-out symptomen. Veel mensen met een burn-out zijn té lang door gegaan. Ze zetten zichzelf onderaan de lijst en nemen geen tijd om voor zichzelf te zorgen. Door dit lange tijd vol te houden en alsmaar door te gaan, putten ze zichzelf uit. Ze zijn letterlijk opgebrand. In deze blog vertel ik je alles over burn-out, burn-out symptomen, hoe je een burn-out test kan doen én hoe spiritualiteit jou kan helpen om het te voorkomen of op te lossen!

Burn-out betekenis

Om te kunnen begrijpen hoe spiritualiteit kan helpen bij burn-out symptomen, is het belangrijk om de burn-out betekenis te begrijpen. Heel kort gezegd: een burn-out is het gevolg van langdurige stress, overbelasting en overspanning. Een burn-out krijg je dus wanneer je te lang doordraait en nooit écht ontspant of relaxt. Zie het als te lang doorgaan op een te lege batterij: uiteindelijk doet hij het niet meer. Dit kan dus ook gebeuren met een lichaam wat altijd maar aan staat en nooit oplaadt. 

Denk aan mensen die altijd klaar staan voor anderen. Dat kan privé zijn, maar ook op het werk. Zij zetten zichzelf vaak op de laatste plek. Ze nemen nooit tijd voor zichzelf om op te laden, waardoor ze uiteindelijk in een burn-out belanden. Omdat de batterij zó leeg is, stopt je lichaam ermee en het lukt niet meer om normaal te functioneren. Het lastige aan een burn-out is dat je het vaak pas echt door hebt als het al te laat is. Als je eenmaal een burn-out hebt, duurt het erg lang voordat je weer genezen bent. Voorkomen is daarom veel beter. 

Burn-out en werk

Een burn-out is vaak werk-gerelateerd. Een te hoge werkdruk kan zorgen voor langdurige stress en uiteindelijk leiden tot een burn-out. Mensen krijgen vaak te weinig tijd om taken af te ronden. Hierdoor krijgen ze stress en werken ze vaker over of nemen ze minder pauze. Het kan ook zijn dat de taken niet goed bij jouw ervaring aansluiten. Of dat je zware verantwoordelijkheden hebt. Al deze dingen zorgen voor stress. Omdat je jezelf en je collega’s niet wilt teleurstellen, blijf je doorgaan. Maar hoe langer je dat doet, hoe zwaarder het wordt. Taken lukken daardoor minder goed en de stress wordt meer. Het wordt een soort sneeuwbaleffect. En als de sfeer op het werk ook niet goed is, dan houdt het een keer op.

Is het een burn-out of iets anders?

Het kan soms onduidelijk zijn of iemand een burn-out heeft of iets anders. Je hoort ook wel eens dat mensen overspannen of depressief zijn. Dat is beide wat anders dan een burn-out. Een professional of een burn-out coach kan dit bepalen. Ik leg je alvast de verschillen uit.

Burn-out of overspannen?

Overspanning is eigenlijk een voorstadium van een burn-out. Je hebt dan al lange tijd veel stress en weinig energie. Het grote verschil is dat je redelijk snel kan herstellen, terwijl je bij een burn-out vaak maandenlang thuis zit. Het is eigenlijk een burn-out symptoom, iets om voor uit te kijken. Overspannen zijn is dus vergelijkbaar, maar een stuk minder extreem dan een burn-out.

Burn-out of depressie?

De klachten van een burn-out of depressie lijken soms op elkaar. Bij beide ben je moe, lusteloos en kan je somber zijn. Ook schuldgevoelens komen voor bij zowel een burn-out als een depressie. Het grote verschil is dat een burn-out ontstaat na een lange periode van overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder overbelasting. In beide gevallen lukt het niet om normaal te functioneren. Bij een burn-out wordt dit veroorzaakt doordat je lichamelijk niet kan, het lichaam heeft geen energie. Bij een depressie wordt het veroorzaakt doordat het mentaal niet lukt.

Wat zijn de burn-out symptomen?

Laten we eens verder inzoomen op wat dan zoal symptomen zijn van een burn-out. Hopelijk kan jij ze zo sneller herkennen wanneer ze zich voordoen.

Burn-out symptomen in het algemeen

Bij een burn-out heb je minimaal 6 maanden last van verschillende burn-out symptomen. Zoals ik al eerder noemde, is vermoeidheid het grootste symptoom. En dan bedoel ik niet vermoeidheid die verdwijnt met een goede nachtrust, maar een vermoeidheid die altijd aanwezig is. Zelfs na een nacht (of een paar nachten) goed slapen. Je blijft je uitgeput voelen. Ook een gevoel van machteloosheid komt vaak voor. Je hebt geen grip op de situatie en je weet niet wat je moet doen om je weer beter te voelen. Verder zijn de burn-out symptomen te verdelen in mentale en lichamelijke klachten.

Mentale burn-out symptomen

  • Een vermoeidheid die nooit weg gaat;
  • Concentratieproblemen;
  • Geheugenproblemen;
  • Onrustig slapen;
  • Prikkelbaar zijn (kort lontje, snel geïrriteerd);
  • Niet tegen drukte of veel prikkels kunnen;
  • Emotioneel;
  • Gemakkelijk huilen;
  • Piekeren;
  • Een opgejaagd gevoel.

Lichamelijke burn-out symptomen

  • Hoofdpijn;
  • Duizelig;
  • Pijn op de borst;
  • Hartkloppingen;
  • Maagklachten (maagzuur) en buikpijn.

Als je meerdere van deze burn-out symptomen herkent (burn-out lichamelijke klachten), je er al minimaal 6 maanden last van hebt én je niet meer kan functioneren (zowel op werk als dagelijkse taken), is de kans groot dat je een burn-out hebt.

Burn-out test

Wanneer je vermoedt dat je een burn-out hebt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Je kan ook een burn-out coach berichten. Dit kan best spannend zijn, want hulp vragen is niet altijd makkelijk. Het kan daarom helpen om een online burn-out test te doen. Er zijn veel burn-out testen te vinden. Je krijgt dan een aantal vragen die je moet beantwoorden en het resultaat geeft aan in hoeverre je te maken kan hebben met een burn-out. 

Let wel op dat dit alleen een burn-out test is en niet een diagnose. Daarvoor moet je naar de huisarts. Heb je slechts een paar burn-out symptomen of minder lang last? Lees dan ook nog even verder, want ik leg je uit hoe spiritualiteit jou kan helpen!

Waarom steeds meer mensen met burn-out?

Hoe komt het nu dat steeds meer mensen met een burn-out kampen? Daar zijn verschillende redenen voor. De allerbelangrijkste noem ik in elk geval hieronder even.

Mensen ontspannen minder

De laatste jaren is het aantal mensen wat te maken krijgt met een burn-out behoorlijk gestegen. De oorzaken hiervoor komen allemaal op hetzelfde neer: mensen ervaren meer stress en minder ontspanning. Vooral op het werk komt stress steeds vaker voor. Het lijkt haast de norm! Ook zorgt sociale media voor meer stress. We willen niets missen, voelen de druk om altijd ‘aan’ te staan en zien alleen maar perfecte foto’s. Ook al is het niet realistisch, wij willen ook graag zo’n ‘perfect’ leven. Het zorgt ervoor dat we altijd maar ons best doen en nooit echt ontspannen.

De link tussen burn-out en spiritualiteit

Een burn-out en spiritualiteit zijn erg verbonden met elkaar. Bij een burn-out voelen mensen niet meer aan wanneer ze moeten stoppen. Ze zijn niet eerlijk tegen zichzelf en vinden het lastig om naar binnen te keren. Spiritualiteit heeft hier alles mee te maken. ‘Spirit’ betekent ‘geest’, spiritualiteit gaat dus over zaken die de geest betreffen. Het gaat erom dat je met je geest (gedachten) bewust wordt en bent van jezelf. En van hetgeen dat betekenis geeft aan je leven. Denk hierbij aan zingeving, motivatie en kwaliteiten. Bij een burn-out kan je dit allemaal niet meer aanvoelen en ben je het soms helemaal kwijt. Spiritualiteit kan dan helpen om jezelf terug te vinden en een burn-out te voorkomen.

Burn-out voorkomen met spiritualiteit

Lijkt het jou interessant om met spiritualiteit aan de slag te gaan? Dan adviseer ik je om even verder te lezen.

Tijd voor spiritualiteit

Zoals ik hierboven al noemde, kan spiritualiteit helpen bij burn-out symptomen. Nu denk je misschien dat spiritualiteit niets voor jou is. Of dat het alleen voor bepaalde mensen is. Dat hoeft helemaal niet! Spiritualiteit is voor iedereen, en de meeste mensen zijn er ook al in zekere mate mee bezig. Misschien zelfs zonder dat ze weten dat wat ze doen spiritueel is. Om goed uit te leggen hoe spiritualiteit kan helpen bij burn-out symptomen, is het belangrijk om eerst te weten wat spiritualiteit nu eigenlijk is. 

Wat is spiritualiteit?

Eerder noemde ik al dat spiritualiteit vooral gaat over bewustwording van jezelf en je leven. Het gaat erom dat je dichter bij jezelf komt te staan. Hierbij laat je patronen en overtuigingen los die zijn ontstaan in je leven. Het is ook belangrijk om jezelf te accepteren. Inclusief alle goede, maar ook vooral minder goede dingen. Je leert jezelf beter kennen op een dieper niveau. Vaak komen mensen erachter dat ze wel weten wat ze willen doen in het leven, maar de stap niet durven zetten. Dit alles wordt duidelijk wanneer je jouw spiritualiteit gaat ontwikkelen. En met het ontwikkelen van je spiritualiteit, ontwikkel je ook jezelf als persoon.

Spiritualiteit ontwikkelen

Beginnen met spiritualiteit kan lastig zijn, want hoe begin je? Het valt gelukkig mee, het is namelijk ‘makkelijker’ dan je denkt. Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar je lichaam, dat je de tijd neemt voor spiritualiteit en doet wat bij jou past. Er is niet 1 spiritualiteit recept dat voor iedereen werkt. Het is belangrijk om je eigen weg te vinden. Ik geef je een paar tips die kunnen helpen bij het ontwikkelen van jouw spiritualiteit.

Sidenote: dat het makkelijk is om te starten met spiritualiteit, betekent niet dat het proces gemakkelijk is. Je komt gegarandeerd uitdagingen tegen. Maar juist daar leer je van. Daarom is het de kunst om dan toch door te zetten, oud gedrag te veranderen of zelfs trauma’s uit je verleden onder ogen te komen. Je burn-out kan namelijk ook het gevolg zijn van onderdrukte gevoelens en pijn van vroeger.

Tip 1: Start een ochtend- of avond ritueel

Door elke dag een ritueel te doen waarbij je bezig bent met spiritualiteit, krijgt het een grotere en permanente plek in je leven. Dit ritueel kan van alles zijn: yoga beoefenen, wandelen, mediteren of bidden. Het moet zorgen dat jij je goed voelt en dat je je kunt verbinden met jezelf. Even uit je hoofd en in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je niet blijft hangen in de chaos van de dag. Het hoeft ook niet gelijk een half uur per dag, 5 á 10 minuten is al voldoende.

Tip 2: Bij twijfel, luisteren naar je lichaam

Het is ontzettend belangrijk voor jouw spirituele ontwikkeling dat je leert luisteren naar je lichaam. Vaak geeft ons lichaam iets aan en negeren we dat. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent en je krijgt hoofdpijn. Je pakt een paracetamol en gaat weer door. Maar als je goed luistert, besef je dat je misschien beter even een kleine pauze moet nemen. Even een rondje lopen, of iets anders doen om tot rust te komen. 

Zo werkt het met veel dingen in het leven. Door beter naar je lichaam te luisteren en op je intuïtie te vertrouwen, leer je vanzelf wat wel en niet goed voor je is. Denk bij alle activiteiten en keuzes: voelt dit goed? Dit moet je in het begin even oefenen, maar dat zal steeds makkelijker gaan. Uiteindelijk gaat het vanzelf en maak je grotendeels bewuste keuzes die echt goed voor jou zijn.

Tip 3: Mindfulness oefeningen

Deze zag je misschien wel aankomen: doe regelmatig mindfulness oefeningen Mindfulness gaat over leven in het moment, met zo min mogelijk afleidingen. Even de automatische piloot uit en je aandacht op het hier en nu. Mindfulness oefeningen helpen hierbij. Ze leren je waar te nemen wat er nú gebeurt, door de aandacht te leggen op alles wat je ziet, hoort en voelt. Dit brengt je terug naar het nu en geeft rust en ontspanning (en laten we dat nu net nodig hebben!). 

Het fijne aan mindfulness oefeningen is dat je ze altijd kan doen, overal. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening wanneer je in de lift staat om weer rustig te worden na die drukke meeting. 

Tip 4: Spirituele healing

Misschien heb je er weleens van gehoord: een spirituele healing. Wanneer je verder bent in jouw spiritualiteit ontwikkeling, kan een healing helpen bij burn-out symptomen. Een healing is effectief, omdat we allemaal een fysiek lichaam hebben, maar ook een energielichaam (aura). Deze lichamen beïnvloeden elkaar. Op het moment dat er iets verandert in het energielichaam, heeft dit effect op het fysieke lichaam. Bij een healing worden er problemen (ziekte, pijn of andere ongemakken) aangepakt in het energielichaam. Er wordt nieuwe, schone energie toegevoegd, zodat het energielichaam opgeruimd wordt. Hiervan merk je dan weer een positief effect op het fysieke lichaam. 

Meer tips om een burn-out te voorkomen

Ben jij nieuwsgierig naar nog meer nuttige tips? Hier komen ze!

Burn-out coaching

Soms heb je meer hulp nodig om een burn-out te voorkomen. Een burn-out coach kan hierbij helpen. Een burn-out coach leert je omgaan met stress, zodat burn-out symptomen minder worden. Het voordeel van een burn-out coach is dat iemand met kennis van burn-out symptomen en burn-out oorzaken je tools geeft om ermee om te kunnen gaan. En dat wordt allemaal op jou persoonlijk afgestemd, want geen een burn-out therapie is hetzelfde. 

De meeste mensen die werken als burn-out coach zijn zelf al spiritueel. Toch zou ik je aanraden om op zoek te gaan naar een burn-out coach die ook echt met spiritualiteit werkt tijdens de burn-out therapie. Zeker als je nog bezig bent om jouw spiritualiteit te ontwikkelen, heeft een burn-out coach met kennis van spiritualiteit veel nut. Het zal tot interessante inzichten leiden, dat beloof ik je! 

burn-out symptomen

Burn-out boek

Het lezen van een burn-out boek kan ook helpen bij burn-out symptomen. Er zijn allerlei soorten burn-out boeken en burn-out verhalen te vinden. Van burn-out ervaringen van anderen en boeken geschreven door psychologen tot aan burn-out boeken geschreven vanuit een spiritueel oogpunt. Aan al deze boeken kan je wat hebben, dus ik zou je aanraden om uit te zoeken waar jij de meeste behoefte aan hebt. 

Heb je behoefte aan herkenning en hoop? Ga dan voor een burn-out boek met een persoonlijk verhaal, geschreven door iemand met burn-out ervaring. Heb je meer behoefte aan tips of hoe je bepaalde dingen het beste kan aanpakken? Ga dan voor een boek geschreven door een psycholoog of een spiritueel burn-out boek. 

Voorkom een burn-out terugval!

Helaas komt het vaak voor: mensen die herstellen van een burn-out, maar na een tijdje toch weer een terugval krijgen. Ze vervallen in hun oude patronen en hebben geen verbinding meer met hun lichaam. Ze denken alles al wel geleerd te hebben, maar gaan zichzelf toch weer voorbij. Voor ze het weten zitten ze weer maanden ziek thuis. 

Dit kan je makkelijk voorkomen door bezig te blijven met spiritualiteit. Maak er elke dag tijd voor: maak het onderdeel van jouw routine en gedachtegang. Dat gebeurt niet in een dag, maar dat moet je blijven oefenen. Niets gaat in één keer perfect. Word dus niet boos op jezelf als je er na een tijdje achter komt dat je het bent vergeten of geen tijd had. Pak het gewoon weer op. Door er telkens naar terug te keren, zal je merken dat het steeds makkelijker wordt en op een gegeven moment automatisch gaat. Als je spiritualiteit belangrijk maakt in je leven, zet je jezelf op nummer 1. En dát is wat je nodig hebt om een burn-out te voorkomen.

Ga jij aan de slag met spiritualiteit?

Ik hoop dat deze blog het een en ander heeft duidelijk gemaakt over burn-out symptomen, spiritualiteit en de connectie hiertussen. In onze samenleving is het makkelijk om onszelf te vergeten en altijd maar door te gaan. Door spiritualiteit te integreren in je leven, trap jij op de rem en zet je jezelf weer bovenaan je prioriteitenlijstje. Je wordt gelukkiger, bewuster en meer ontspannen. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken!

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over een burn-out, het herkennen ervan of wat je wel of niet kan doen met een burn-out? Ik heb de meest gestelde vragen verzameld. Ik beantwoord ze hieronder.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out herken je door goed naar je lichaam te luisteren. Ben je vaak moe, pieker je veel, heb je concentratieproblemen, ben je prikkelbaar en emotioneel? Dan zou het kunnen dat je een burn-out hebt. Of dat je onderweg bent er naartoe. Ga aan de slag met spiritualiteit of ga langs de huisarts met jouw burn-out symptomen. Voorkomen is beter dan genezen!

Kan een burn-out verdwijnen na een vakantie?

Helaas, maar een burn-out zal niet verdwijnen na een vakantie. Ook niet als het een lange vakantie is waarbij je alleen maar ontspant. Je voelt je misschien iets beter, maar na een paar weken werken ben je weer terug bij af. Een burn-out los je alleen op door anders te leven. Spiritueler en meer verbonden met jezelf. Alleen door te leren luisteren naar je lichaam, kan je een burn-out voorkomen of oplossen.

Kan je zien of iemand een burn-out heeft?

Ja en nee. Het is niet dat je aan een blik kan zien of iemand een burn-out heeft of niet; het is geen gebroken been. Maar als je iemand al langer kent en regelmatig ziet, zijn er wel dingen waar je op kunt letten. Iemand met een burn-out is veel moe, minder blij en kan snel emotioneel zijn. Lijkt iemand vaak verdrietig of schiet hij snel uit zijn slof? Dat zijn allemaal tekenen die kunnen duiden op een burn-out. Ga het gesprek aan en doe dit op een behulpzame manier. Vertel dat je je zorgen maakt en vraag of je kan helpen. Geef vooral niet het gevoel dat die persoon iets fout doet, dan is de kans groot dat diegene dichtklapt.

Hoelang moet je herstellen?

Hoelang je moet herstellen van een burn-out is voor iedereen anders. Dit hangt van een aantal factoren af: hoelang ben je over jouw grenzen gegaan? Heb je de kans om rust te pakken en aan de slag te gaan met spiritualiteit? En is er misschien iemand die jou kan helpen? Als iemand jou kan helpen met het huishouden, zodat jij meer rust kan nemen, herstel je sneller. Het hangt er dus allemaal van af hoe leeg jouw batterij is en hoe snel je die weer kan opladen.

Kan je doen alsof je een burn-out hebt?

Soms wordt er weleens gezegd dat iemand zich aanstelt of helemaal geen burn-out heeft. Dit zou bijzonder knap zijn, want dat is eigenlijk niet te doen. Bij een burn-out zit je er zó doorheen en ben je de connectie met jezelf helemaal kwijt. Een professional ziet direct of dit echt het geval is of dat je doet alsof. Als iemand dus vertelt dat zij een burn-out heeft, geloof het dan en probeer te helpen waar dat kan. Daar hebben we allemaal meer aan. En als jij een burn-out hebt zou je dat ook waarderen.

Welke dingen kan je niet meer doen met een burn-out?

Ook dit is erg persoonsafhankelijk. Mensen met een burn-out zullen niet meer kunnen werken, maar er zijn nog wel taken rondom het huishouden die gedaan moeten worden. Hoeveel van deze taken je nog kan doen met een burn-out verschilt per persoon. Het is wel aan te raden om nog wat taken te doen, zodat je structuur houdt. Doe bijvoorbeeld elke dag een kleine boodschap en plan erna tijd voor spiritualiteit. Met een vaste dag invulling zorg je voor wat extra grip op je leven.

Leave a Reply