Mensen met krullend haar zullen het vast herkennen: hoe graag je ook wilt, je krullen werken niet vaak mee. Het kan enorm lastig zijn om je krullen in model te krijgen zonder dat ze gaan pluizen. Zo ben je snel een uur bezig en is het resultaat zelfs dan nog niet wat je wilt! Ik heb het zelf ook meegemaakt. In 2019 startte mijn eigen CG avontuur en ik wil je daar graag meer over vertellen. Ik gun jou namelijk ook mooie krullen zonder pluis! Dankzij natuurlijke shampoo en natuurlijke conditioner kom je al een eind. Maar er is meer. Ik heb zelf veel onderzoek gedaan en verschillende dingen uitgeprobeerd om mijn krullen te verbeteren. Inmiddels heb ik de juiste aanpak ontdekt. Lees maar mee!

Tips tegen pluizende krullen

De oorzaak van pluizende krullen is vaak dat het haar te droog is. Krullen hebben meer vocht nodig dan stijl haar. Daarom moet je je krullen nooit krullen behandelen alsof het stijl haar is. Ik geef je een paar tips die snel resulteren in mooie krullen zonder pluis.

Tip 1: Douche zo koud mogelijk

Warm water droogt je haar (en huid) enorm uit. Hierdoor beschadigt je haar sneller en gaat het sneller pluizen. Het is daarom beter om zo koud mogelijk te douchen. Geen fan van deze Wim Hof aanpak? Douche dan zoals je gewend bent, maar sluit af met 30 seconden onder het koude water. Dit is trouwens ook goed voor je huid en je krullen zullen je dankbaar zijn!

Tip 2: Gebruik een haarmasker

Net legde ik al uit dat krullend haar meer hydratatie nodig heeft. Het is daarom slim om minstens elke week – maar het liefst twee keer per week als het nodig is – een haarmasker te gebruiken. Dit doet meer dan een conditioner en zorgt voor meer hydratatie op een dieper niveau.

Tip 3: Gebruik een grove kam in de douche

Ik heb vroeger geleerd om mijn haar na het drogen door te kammen met een borstel. Dat is prima voor veel soorten haar, maar niet voor krullen. Een gewone borstel gebruiken, zorgt ervoor dat jouw krullen ongedefinieerd en pluizig worden. Je kan beter een grove kam gebruiken, waarvan de tanden iets uit elkaar staan. Door zo’n grove kam te gebruiken zorg je dat jouw krullen mooi gedefinieerd worden en niet gaan pluizen. Het is ook het beste om je haar te kammen onder de douche. Droog het daarna niet af met je handdoek. Zo beschadig je jouw krullen het minste.

Tip 4: Gebruik een zachte handdoek

Als je de douche uit komt, ben je nog niet klaar met zorgen voor je krullen. Het is namelijk aan te raden om een ander soort handdoek te gebruiken voor het drogen van je haar dan de standaard badhanddoek. Deze handdoeken zijn vaak erg ruw en beschadigen jouw krullen. Je kan beter een microfiber handdoek gebruiken. Wees ook niet ruw met het drogen van je haar, maar dep het rustig droog en ga vooral niet wrijven.

Wanneer je écht perfecte krullen wilt

Bovenstaande tips zijn snelle oplossingen voor wanneer jij last hebt van pluizige krullen en snel resultaat wilt. Ze werken meteen en kosten weinig moeite. Ze zullen alleen niet zorgen voor die consequente perfecte bos krullen op de lange termijn. Die lijkt namelijk vaak moeiteloos, maar is het zeker niet. Het kost veel moeite en je moet weten wat je wel en vooral niet moet doen met jouw krullen. Als je dit verkeerd doet, gaan je krullen snel pluizen en worden ze droog en ongedefinieerd. 

Ook ik heb ermee rondgelopen. Maar sinds ik de Curly Girl (CG) methode volg, is dat verleden tijd! De CG methode is ontwikkeld voor mensen met van nature krullend haar. Het doel van deze methode is om jouw krullen op een bepaalde manier te verzorgen, zodat je glanzende en gedefinieerde krullen krijgt. Zonder pluis, dus! De CG methode is inmiddels wereldberoemd en wordt door vele vrouwen (en mannen) gebruikt. Online zie je steeds meer voor en na foto’s van prachtige CG methode krullen. 

Wil jij ook alles doen voor die perfecte krullen? Dan is de Curly Girl methode ook wat voor jou!

De Curly Girl (CG) methode

De CG methode is speciaal ontwikkeld voor mensen die bereid zijn moeite in hun krullen te steken. Een groot deel van de CG methode draait om het herstellen van de vochtbalans van je krullen. Daarom zijn er bepaalde CG methode producten die hieraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijke shampoo en een natuurlijke conditioner. Maar voor we hier induiken, is het goed om te weten hoe de CG methode is ontstaan en wat de CG methode precies is.

Wie heeft de CG methode bedacht?

De CG methode is ontwikkeld door Lorraine Massey, die zelf prachtige krullen heeft. Toen ze opgroeide in Engeland was stijl haar enorm populair (en krullen dus niet). Later verhuisde ze naar de VS, waar ze veel meer mensen met prachtige krullen zag lopen. Ze ging op onderzoek uit hoe ze haar eigen krullen zo mooi kon krijgen. Uiteindelijk schreef ze het boek: Curly Girl: The Handbook. Dit boek en de CG methode zijn inmiddels wereldwijd bekend en steeds meer mensen volgen de CG methode in hun dagelijkse leven.

Wat is CG methode? 

De CG methode is een haarverzorgingsmethode voor krullend haar. Kort gezegd zorgt de CG methode voor meer hydratatie, waardoor je mooie krullen zonder pluis krijgt. De methode is ontwikkeld voor natuurlijk krullend haar, maar kan ook gebruikt worden door mensen met een ander haartype. Verwacht dan geen CG methode krullen, maar het zal je haar wel goed doen. Dit, omdat de CG methode zich erg focust op (schadelijke) ingrediënten in haarproducten. Hier kan je met stijl haar dus ook veel aan hebben. 

CG methode producten

Je gebruikt dus CG methode producten. Hier zitten geen siliconen, parabenen, sulfaten en andere schadelijke stoffen in. Deze ingrediënten drogen je krullen namelijk uit, waardoor ze gaan pluizen. De CG methode producten zijn allemaal vrij van deze schadelijke stoffen. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

Sulfaten: deze zorgen dat de shampoo gaat schuimen en hebben een sterk reinigende werking. Helaas drogen ze het haar en de hoofdhuid uit en kunnen ze de haargroei verminderen.

Parabenen: deze kan je vergelijken met sulfaten, maar dan iets minder agressief. Toch zorgen ook deze stoffen voor het uitdrogen van je haar en leiden ze tot pluizige krullen.

Siliconen: siliconen zitten in de meeste conditioners en styling producten. Ze vormen een laagje om het haar, waardoor het mooi gaat glanzen. Het probleem is dat siliconen niet oplossen in water en je dus een shampoo met sulfaten nodig hebt om het eruit te wassen. Als je wel producten met siliconen blijft gebruiken en het er niet uit wast, dan word je haar uiteindelijk erg vet en zwaar. Dat wil je natuurlijk niet.

Wax en mineralen: deze stoffen kan je vaak ook alleen met sulfaten eruit wassen.

Alcohol: niet verrassend, maar deze kunnen je haar en hoofdhuid ook uitdrogen. Maar let op: niet alle alcohol is slecht! Er bestaan zat soorten die van nature voorkomen in bijvoorbeeld planten, die goed zijn voor je haar. Slechte en uitdrogende alcohol zit vaak in spuitbussen, zoals haarlak en droogshampoo.

Mijn eigen resultaten met de CG methode

Voor ik meer vertel over hoe je begint met de CG methode en hoe het werkt, deel ik graag mijn eigen ervaring met deze methode. In 2019 ben ik er namelijk zelf mee begonnen. Ik had altijd wel krullend haar, maar die krullen waren minimaal. Van babyfoto’s wist ik dat het ooit anders was geweest. Toen ik jong was had ik grove pijpenkrullen. En hoe prachtig ik die ook vond, naarmate ik ouder werd verdwenen ze. En omdat ik toen alleen nog een simpele slag in mijn haar had, begon ik het steeds vaker te stijlen. Dan zat het immers wél mooi…

Toen een vriendin van mij over de CG methode begon, werd ik nieuwsgierig. Hoe zou mijn haar kunnen worden als ik het op de juiste manier verzorg? Zouden mijn krullen dan terugkomen? Ik besloot aan de slag te gaan. Ik deed alle producten die niet ‘CG’ waren de deur uit en kocht voortaan alleen nog CG proof producten. Met resultaat! Al na twee maanden kreeg ik steeds vaker complimenten over mijn haar. En ondanks dat daarna een periode kwam waarin mijn haar wat minder goed zat – die periode hoort er nu eenmaal bij volgens de CG methode – ben ik blij dat ik heb doorgezet. 

Inmiddels heb ik namelijk veel gezonder haar en mijn krullen zijn veel meer gedefinieerd! Hoewel mijn haar nog weleens kan pluizen, ligt dat meer aan het weer. Ik heb namelijk ontdekt welke CG producten voor mij werken – en ook welke niet. En ik ben echt heel blij dat ik dit proces heb doorlopen. Het was best een avontuur en soms vond ik het een beetje ingewikkeld, maar het eindresultaat mag er absoluut zijn!

Op de foto hieronder zie je mijn resultaat na slechts een paar maanden de CG methode te hebben toegepast. Daar ziet het er al veel gezonder uit, ondanks dat ik mijn haar in de tussentijd weer donker had laten verven.

CG methode

En op de foto hieronder zie je het verschil na 1 jaar met de CG methode. De foto is wat donker, maar je ziet duidelijk verschil. Mijn haar ziet er niet alleen veel minder droog uit. Mijn krullen hebben ook veel meer definitie gekregen!

CG methode

Hoe begin je met de CG methode?

Voordat je begint met de CG methode, moet je het een en ander voorbereiden. Geen zorgen, ik heb alle info voor je verzameld.

1. Bepaal jouw haareigenschappen

Jouw haareigenschappen bepalen welke CG methode producten je moet gebruiken. Je haareigenschappen bestaan uit haartype, haardikte en porositeit. De makkelijkste manier om dit te bepalen, is door een test te doen. Online zijn hier meerdere testen voor te vinden. Ik leg je alvast uit wat deze termen precies betekenen.

Haartype

Jouw haartype zegt iets over hoe stijl of juist hoe krullend je haar is. Dit is onderverdeeld in helemaal stijl haar (type 1) tot super krullend (type 4c).

Haardikte

De haardikte is belangrijk om te bepalen hoe zwaar CG methode producten mogen zijn. Hoe dunner je haar, hoe lichter de CG methode producten moeten zijn. 

Porositeit

Als laatste is de porositeit belangrijk. De porositeit wordt bepaald door hoe ver jouw haarschubben open staan. Hoe verder ze open staan, hoe poreuzer het haar. Dit bepaalt wat voor CG producten jij kan gebruiken. 

Producten bevatten eiwitten, zoals keratine. Je haar heeft dit nodig om afbreken te voorkomen. Deze eiwitten zijn er in grote en in kleine moleculen. Die grote moleculen kunnen alleen opgenomen worden als je haarschubben ver open staan. Staan ze maar een beetje open? Dan zullen ze geen grote eiwitten opnemen en moet je dus een CG product met kleine eiwitten gebruiken. Is jouw haar erg beschadigd, omdat je het geverfd hebt of veel de stijltang hebt gebruikt? Dan zal je haar een hogere porositeit hebben.

2. Doe een final wash

Voordat je begint met het gebruiken van CG methode producten, is het belangrijk om een final wash te doen. Bij een final wash verwijder je alle siliconen uit je haar zonder er nieuwe aan toe te voegen. Dit is belangrijk, omdat siliconen de werking van CG methode producten verminderen. Deze final wash doe je met een shampoo met sterke sulfaten en geen siliconen. Ben je al begonnen aan de CG methode en heb je per ongeluk een product gebruikt dat niet CG vriendelijk is? Doe dan weer een final wash.

Tip: omdat je een final wash in principe maar één keer doet, hoef je er geen aparte fles shampoo voor te kopen. Ik heb destijds zelf Dreft (de groene) gebruikt. Die volstaat ook voor een final wash en die heb je misschien al onder de gootsteen staan!

3. Gebruik na de final wash een masker

De final wash kan jouw krullen behoorlijk uitdrogen. Daarom is het belangrijk om direct hierna (en daarna 1 keer per week) een voedend masker te gebruiken. Let hierbij op dat dit een CG methode product is. Ik leg je later uit hoe je die kan herkennen.

4. De styling

Waarschijnlijk ben je gewend om eerst je haar droog te föhnen, om er vervolgens producten als haarlak of mousse in te doen. Doe dat met krullen vooral niet! Warmte droogt het haar uit, vermijd dit dus zo veel mogelijk. Bij het volgen van de CG methode ga je je haar doen in de douche: na de conditioner en dus vóór het drogen. Gebruik een grove kam om jouw natte haar te ontklitten (gebruik géén gewone haarborstel!) en breng jouw favoriete stylingsproduct aan. 

Welk CG product je hiervoor gebruikt is persoonlijk. Veel mensen zweren bij haargel (ik ook!), terwijl anderen de voorkeur geven aan een krul definiërende crème. Hierbij moet je zelf uittesten wat het beste werkt voor jouw krullen. Het product breng je in wanneer je haar nog nat is. Lees: kletsnat. Buig voorover en verdeel het product over je haar met een knedende beweging. Dit noemen we ‘scrunchen’. Op deze manier worden jouw krullen nog meer gedefinieerd. 

5. Drogen

Ik gaf al eerder aan dat je beter geen gewone handdoek kan gebruiken wanneer je je krullen wilt drogen. Je kan beter een microvezelhanddoek of zelfs een oud T-shirt gebruiken. Droog vervolgens je haar volgens de plop methode. Hierbij leg je een T-shirt op je bed en buig je voorover zodat je haar op het T-shirt ligt. Vouw vervolgens het T-shirt om je hoofd en knoop deze aan de achterkant vast. Op deze manier blijven je krullen ‘omhoog’ staan tijdens het drogen, wat zorgt voor meer volume en mooiere krullen. 

Bonustip: tijdens het drogen heb je de tijd om jouw skincare routine en make-up te doen!

Verder met de CG methode

Nu kan je beginnen met de standaard routine. Hiervoor volg je stap 2 t/m 5, alleen gebruik je in plaats van de final wash een natuurlijke shampoo en een natuurlijke conditioner. Je kan er ook voor kiezen om geen shampoo te gebruiken en alleen een natuurlijke conditioner of conditioning-wash te gebruiken. 

Ook kan je de natuurlijke conditioner er niet helemaal uit wassen. Of gebruik een leave-in conditioner. Je moet uitproberen wat voor jou het beste werkt, want elke krul is anders. Spoel je haar het liefst uit met koud water, zodat je haar zo min mogelijk uitdroogt. De stappen 3 tot en met 5 blijven wel hetzelfde.

CG methode producten herkennen

Nu je weet hoe de routine in elkaar zit, is het tijd om de eerste producten aan te schaffen. Dit kan best overweldigend zijn, want wat zijn er veel soorten haar producten! Daarnaast claimen veel producten speciaal te zijn ontwikkeld voor krullen, terwijl ze het haar enorm uitdrogen. Deze kan je dus beter vermijden. Houd bij het shoppen voor CG methode producten altijd de ingrediënten bij de hand die je moet vermijden. Check op de ingrediëntenlijst van het product of deze vrij is van sulfaten, enzovoorts. Is dat zo? Dan is het een CG methode product! Om het je wat makkelijker te maken heb ik een paar tips voor je.

Handige site

Weet je niet zeker of een product nu schadelijke ingrediënten bevat of niet? Dan kan je gebruik maken van deze CG product check. Hier kan je de ingrediëntenlijst van veel haarproducten controleren. Vul de gegevens in en de site geeft aan of er schadelijke stoffen in zitten of niet. Hoewel deze check niet helemaal waterdicht is, zie je snel genoeg wanneer een product absoluut afvalt. Lekker makkelijk!

Mijn tips voor CG producten

Zelf gebruik ik ook de CG methode en heb ik een aantal product tips voor een natuurlijke haarverzorging van krullen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Natuurlijke shampoo: mijn favoriete CG methode shampoo van Holland & Barret (de argan geur) is vrij van schadelijke stoffen en ruikt heerlijk! Ook werkt deze natuurlijke shampoo tegen haaruitval. Gebruik je liever een bar? Kijk dan eens naar deze natuurlijke shampoo bar. Deze shampoo werkt tegen een jeukende hoofdhuid en het is goed voor je krullen én het milieu!

Natuurlijke conditioner: ik gebruik graag deze natuurlijke argan conditioner die van dezelfde lijn is als mijn favoriete natuurlijke shampoo. Deze maakt het haar niet zwaar en geeft mooie krullen zonder pluis.

Haargel: ik style mijn haar graag met een gel. Dit werkt het beste voor mijn krullen. Deze haargel is vrij van schadelijke stoffen en zorgt dat mijn krullen de hele dag in model blijven. Echt een aanrader! Daarnaast vind ik Umberto Giannini Curl Jelly echt een top product.

Populaire CG methode producten

Zoals ik al eerder zei, zijn alle krullen uniek. Wat voor mij werkt hoeft niet per se voor jouw krullen te werken. Daarom deel ik hier nog wat andere producten en reviews die populair zijn bij mensen die de CG methode gebruiken.

Natuurlijke shampoo ervaringen

Op basis van mijn ervaringen met natuurlijke shampoo die aan CG eisen voldoet, heb ik een selectie gemaakt. Een van mijn favorieten is Noughty Wave Hello Shampoo. Maar sinds ik heb ontdekt dat de shampoo van Trekpleister eigen merk voor krullen ook CG proof is, bespaar ik veel geld. 

Natuurlijke conditioner ervaringen

Trekpleister heeft ook conditioner voor krullen die CG proof is. Daarom gebruik ik deze in combinatie met de shampoo van het merk. Lekker makkelijk. En hoewel deze producten sowieso niet duur zijn, is er ook vaak nog een aanbieding. Daardoor kan je producten van het eigen merk kopen voor een lagere prijs.

Natuurlijke maskers ervaringen

Mijn all time favourite op het gebied van natuurlijke maskers? Dat is Garnier Fructis Banana Hair Food. Eerst vond ik een haarmasker van banaan maar vreemd. Ik kon mij niet voorstellen dat ik het fijn zou vinden als mijn haar naar banaan zou ruiken. Maar dit masker ruikt heerlijk én is ontzettend voedend voor mijn krullen. Ik gebruik het al 3 jaar twee keer per week en ik stap niet zo snel meer over naar een ander product!

Haarolie ervaringen

Qua haarolie gebruik ik graag Rituals Ayurveda Hair & Body Oil. Hij is niet alleen heerlijk voor op mijn huid, maar ik doe er ook een beetje van in mijn haar nadat ik het gewassen heb. Ik ben namelijk fan van de LOC-methode binnen de CG methode. Dit houdt in dat je na het wassen van je haar leave-in conditioner gebruikt, dan een beetje (dunne) olie door je haar verdeelt en vervolgens sluit je af met een crème. Of met een gel, als je dat fijn vindt!

Ga jij ook voor CG methode krullen?

Het is niet makkelijk om mooie krullen zonder pluis te krijgen én te behouden. Maar door het volgen van de CG methode – en het gebruiken van natuurlijke shampoo en andere CG methode producten – gaat het je lukken! Ik hoop dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt wat de CG methode is en hoe jij het ook kan toepassen op je leven. Zo krijg jij iij die mooie CG methode krullen waar heel het internet mee vol staat. Wees geduldig en consequent, dan kan er weinig misgaan. Laat je na een paar weken ook jouw resultaat zien? Ik ben benieuwd!

PS: Zit je door de worsteling met jouw krullen of door iets anders slecht in je vel? Lees dan eens mijn artikel over terug stappen in jouw vrouwelijke kracht, om positiever in het leven te leren staan!

CG methode

Meest gestelde vragen over de CG methode 

Heb je nog vragen over de CG methode? Hieronder vind je de meest gestelde vragen op een rij. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan wil ik proberen die te beantwoorden. Laat gerust een reactie onder dit artikel achter! 

1. Wat is CG methode?

CG methode staat voor Curly Girl methode. Dit is een methode, ontwikkeld om mooie krullen zonder pluis te krijgen. Het draait om het gebruiken van natuurlijke haarverzorging voor krullen en het vermijden van schadelijke ingrediënten. Ook behandel je je krullen op een zachtere, voorzichtige manier om pluis te voorkomen. De methode is ontworpen voor van nature krullend haar en werkt voor iedereen.

2. Waarom werkt de CG methode?

De methode werkt als je mooie krullen zonder pluis wilt. De CG methode werkt goed, omdat schadelijk ingrediënten die het haar uitdrogen en beschadigen, worden vermeden. Daarnaast wordt het haar op een zachte manier verzorgd om pluis te voorkomen. Wel moet je zelf uitzoeken welke producten het beste werken voor jou.

3. Voor wie is de CG methode?

De CG methode is ontwikkeld voor mensen met van nature krullend haar. Maar ook mensen met een ander haartype kunnen de methode gebruiken. Het resultaat zal wel anders zijn. Je kan niet zomaar van stijl haar naar de mooie CG methode krullen gaan. Hoe dan ook, zal de CG methode goed zijn voor jouw haar, omdat schadelijke producten worden vermeden.

4. Welke ingrediënten moet je vermijden bij de CG methode?

Bij de CG methode vermijd je schadelijke en uitdrogende ingrediënten. Dat zijn sulfaten, parabenen, siliconen, wax en mineralen en sommige soorten alcohol. Op het internet zijn veel CG methode producten te vinden die speciaal voor deze methode zijn gemaakt. Check wel altijd zelf de ingrediënten, want niet alles voldoet aan de eisen.

5. Hoe snel zie je resultaat met de CG methode?

Je zou na de eerste keer de routine gevolgd te hebben, al gelijk resultaat moeten zien. Maar hoe langer je het doet, hoe mooier jouw krullen worden. Je mag echt goede resultaten verwachten als je de routine 6 weken vol hebt gehouden. Dat beloof ik!

6. Hoe vaak was je je haar met de CG methode?

Er wordt aangeraden om je haar 1 keer per week te wassen met een natuurlijke shampoo. Als je dit vaker doet, drogen je krullen weer uit en krijg je weer pluizende krullen. Persoonlijk was ik mijn haar 2 keer per week en dat werkt prima voor mij. Ook dit is een kwestie van experimenteren, om te zien wat jij het prettigst vindt.

Leave a Reply