Het wordt steeds vaker en opener besproken: de mentale gezondheid. Online zijn er duizenden verschillende tips en oplossingen te vinden voor wanneer je niet goed in je vel zit. Eén antwoord blijft als een rode draad terugkomen: je moet bewegen. Dat is niet voor niets, er is veel onderzoek gedaan naar het effect van bewegen op de mentale gezondheid. Maar ook over welke soort beweging het beste werkt, zijn veel verschillende meningen. De één zweert bij een sport club, terwijl de ander liever sport met coaching online. Ook zijn er speciale vrouwen sportscholen. Al die keuzes maken beginnen niet makkelijker. Wil jij graag beginnen met bewegen? Misschien overweeg je zelfs lid te worden van een sport club, maar vind je dit spannend? In deze blog neem ik je mee in de wereld van sport en mentale gezondheid en geef ik je tips, zodat jij met een gerust hart kan starten!

Invloed van sport op je mentale gezondheid

Voordat ik begin over welke sport club of soort beweging het beste werkt, is het belangrijk om te weten waarom bewegen goed is voor je (mentale) gezondheid. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar het effect van bewegen op de gezondheid. Vaak lag de focus van deze onderzoeken op het fysieke effect van sporten. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen die regelmatig bewegen langer leven, minder kans hebben op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar tegenwoordig wordt er ook veel meer onderzoek gedaan naar het effect van bewegen op de mentale gezondheid. Er zijn verschillende redenen waarom sporten zo goed kan helpen wanneer je niet lekker in je vel zit. 

Sporten geeft zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is belangrijk om je goed te voelen. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, kan je in de put terechtkomen. Gelukkig kan bewegen op verschillende manieren goed helpen bij een laag zelfbeeld. Denk hierbij aan wat je van je lichaam vindt, wat je jezelf waard vindt maar ook het geloof in je eigen kunnen. Door regelmatig te sporten, krijg jij vanzelf je droomlichaam. Maar misschien nog belangrijker: tijdens het sporten leer je nieuwe vaardigheden, wat een goede invloed heeft op je zelfbeeld. Je gaat meer geloven in wat je allemaal kan bereiken. Door regelmatig te sporten zul je ook fitter worden, waardoor je je nog beter gaat voelen.

Van sporten word je trots op jezelf

Oké, misschien denk je in eerste instantie dat je helemaal niet van sporten houdt. Dat snap ik, maar er zit wel een kern van waarheid in deze uitspraak. Sporten heeft namelijk een positief effect op de algemene gemoedstoestand en op onze emoties. Met algemeen, bedoel ik gemiddeld over de hele dag of week. Dus niet alleen tijdens het sporten of vlak erna. Waarschijnlijk herken je wel dat je geen zin hebt om te sporten. Maar wanneer je tóch gaat, ben je daarna blij dat je bent gegaan. Dit geeft weer motivatie om vaker te gaan, waardoor je je weer vaker trots voelt. Daarnaast kan sporten helpen bij het verlagen van angsten en depressieve symptomen. 

Sporten geeft happy hormones

Deze gaat nog een stap verder dan een trots gevoel hebben. Er zijn veel mensen die sporten, niet omdat het ‘moet’ of voor de gezondheid, maar omdat ze het leuk vinden. Het kan natuurlijk erg gezellig zijn om elke week met je vrienden bij een sport club te sporten. Of wanneer je erg competitief bent, kan je er ook veel lol uithalen. Je bent sociaal bezig, wat op zich al een goed effect heeft op je mentale welzijn. Maar wist je dat het bewegen zelf ook invloed heeft op je hormoonhuishouding? Als je gaat bewegen komen er zogenaamde happy hormones vrij, zoals endorfine en serotonine. Deze hormonen gaan pijnprikkels tegen en geven een goed gevoel. Ook kunnen deze hormonen bijdragen aan het geheugen, een goede stemming en een beter zelfvertrouwen.

Door sporten slaap je beter

Zeker in een tijd waarbij we veel vaker thuis werken, meer stress hebben en gemiddeld minder bewegen, kan je nachtrust minder zijn. Door regelmatig te sporten zal je merken dat je weer beter gaat slapen. Je valt sneller in slaap en je slaapt ook dieper. Dit heeft meerdere oorzaken. Omdat je hebt gesport, moet je lichaam de spieren herstellen terwijl je slaapt. Dit herstel gebeurt alleen in de diepe slaap. Het lichaam geeft een seintje dat dit nodig is, met het gevolg dat je dus dieper zal slapen. Daarnaast helpen bepaalde hormonen die vrijkomen tijdens het sporten bij de aanmaak van melatonine. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat je moe wordt en het regelt je dag-/nachtritme. 

Sporten werkt stressverlagend

Dat sporten kan helpen tegen stress, zal je ongetwijfeld vaker gehoord hebben. Het voorkomen van stress is altijd het beste, maar iedereen ervaart altijd wel een bepaalde mate van stress. Het is dan belangrijk om die stresshormonen af te voeren, zodat je lichaam weer in balans komt. Het sporten helpt hierbij, de hormonen worden sneller verwerkt en vervolgens ook opgeruimd.

Kies een sport club die voor jou werkt

Je weet nu waarom sporten zo goed voor je is én je wilt beginnen met regelmatig bewegen. Maar hoe begin je? Het is niet slim om opeens van 0 naar 100 te gaan en zonder begeleiding alles te geven. Het is slim om te bepalen hoe fit je nu bent. Doe bijvoorbeeld een fit test. Zo weet je waar je staat en kan je daar op verder bouwen. Ook is het belangrijk om een sport te kiezen die voor jou werkt. Zeker in het begin is het aan te raden om een leuke sport te kiezen die je makkelijk kan doen, bijvoorbeeld thuis sporten. Het kan ook slim zijn om te sporten met coaching online. Zo weet je zeker dat je het goed doet en heb je een stok achter de deur! Liever sporten met een community? Dan is een sport club iets voor jou. Ik zet alle opties voor je op een rij.

Een algemene sport club

Sport clubs heb je door het hele land. Denk hierbij aan de lokale voetbalvereniging of de hockeyclub. Er zijn ook sportscholen met groepslessen. Het voordeel van een sport club is dat je het sporten echt samen doet. Je kan er heen gaan met je vriendinnen, maar je kan er ook nieuwe mensen ontmoeten. Zoek gelijkgestemden met dezelfde motivatie als jij, zodat je het samen kan doen. Bij de meeste sport clubs kan je ook een proefles of een trial doen om te kijken of het bij jou past.

Een vrouwen sportschool

Je hoort helaas wel vaker dat vrouwen zich niet helemaal op hun gemak voelen in de sportschool. Dat kan komen door een vervelende ervaring of omdat ze het intimiderend vinden als mensen naar hen kijken. Voor die vrouwen zijn er speciale vrouwen sportscholen, waar dus alleen vrouwen welkom zijn

In een vrouwen sportschool heb je geen last van vervelende mannen en hoef je je niet druk te maken om hoe je eruit ziet. Er zijn alleen sportieve vrouwen met ieder hun eigen motivatie. Ze steunen elkaar, ongeacht hoe je eruit ziet en of je nu een beginner bent of al jaren sport. Hoe fijn is dat! Een ander voordeel van een vrouwen sportschool is dat ze vaak een trainingsschema voor vrouwen aanbieden. Een trainingsschema voor vrouwen focust op andere gebieden dan voor mannen, waardoor het nog beter bij je past.

Sporten met online coaching

Het kan zijn dat de stap om naar een sport club te gaan nog te groot is. Dat is helemaal niet erg. Er zijn ook zat online sport clubs met coaching online. Vaak train je dan aan de hand van filmpjes, gemaakt door een online fitness coach. Om er zeker van te zijn dat je de oefeningen goed uitvoert, raad ik je aan om bij een sport club te gaan die ook een online sport coach heeft. BAMS Bootycamp heeft een hele fijne online coach in fitness waarmee je kan videobellen. Zo weet je zeker dat je het goed doet om het risico op blessures te minimaliseren!

Een gezellige sport community

Hierboven noemde ik al een aantal keer hoe fijn het is om een sport community te hebben. Een community die bestaat uit sportieve vrouwen die elkaar helpen en steunen. Dat kan ontzettend veel bijdragen. Het zorgt voor extra motivatie en je krijgt er misschien wel nieuwe vriendinnen bij. Omdat de sport community van BAMS Bootycamp bestaat uit sportieve vrouwen, voel jij je gelijk thuis en raak je gemotiveerd. Ze kunnen op een fijne manier zorgen voor een stok achter de deur. Zo wordt het volhouden van jouw nieuwe sportgewoontes direct makkelijker.

Over BAMS Bootycamp als sport club

Hierboven noemde ik al meerdere keren BAMS Bootycamp. Dat is niet voor niets. BAMS is een online vrouwen sportschool met coaching online en een hele fijne sport community. Het is opgezet door Brehua, een personal trainer die alleen met vrouwen werkt. Hierdoor weet hij precies wat wel en niet werkt. 

Met BAMS Bootycamp wil hij vrouwen helpen met het behalen van hun persoonlijke doelen. Dit doet hij door te inspireren, niet door te intimideren. Super fijn dus! Verder is BAMS Bootycamp ideaal voor beginners, omdat ze een gratis fit test aanbieden. Deze fit test kan je gewoon thuis doen en duurt ongeveer 25 minuten. Hierbij heb je geen materialen nodig en sport je onder begeleiding van een online coach. Als je de fit test nu aanvraagt krijg je ook nog een leuke verrassing. Doe dat dus snel!

Voor wie is BAMS?

BAMS Bootycamp is voor alle vrouwen die willen beginnen met sporten of al langer sporten, maar op zoek zijn naar wat anders. Zeker wanneer je de volle sportscholen zat bent en je op zoek bent naar een vrouwen sportschool, dan is BAMS wat voor jou. Verder is BAMS Bootycamp geschikt voor iedereen die:

  • Een gebrek aan energie heeft;
  • Moeite heeft met starten en hier wel wat hulp bij kan gebruiken;
  • Steeds vaker last heeft van pijntjes en hier wat aan wilt doen;
  • Een laag zelfvertrouwen heeft of niet lekker in haar vel zit;
  • Al een tijdje sport, maar niet of nauwelijks resultaat ziet.

Omdat BAMS een vrouwen sportschool is met coaching online is het vrijwel voor iedereen geschikt. Zeker wanneer je andere sportieve vrouwen wilt ontmoeten en misschien een stok achter de deur nodig hebt

Waarom werkt BAMS als sport club zo goed?

Het klinkt allemaal erg leuk en interessant, maar er zijn heel veel sport clubs die beweren de beste te zijn. Gelukkig zijn er zat redenen waarom BAMS Bootycamp anders is dan de rest. Ik zet alle voordelen even voor je op een rijtje!

Anders dan de gym

Wie kent het niet: heb je jezelf eindelijk zo ver dat je naar de sportschool gaat en dan is het zó druk dat je nergens aan de slag kan. Je voelt je bekeken en dat maakt het allemaal niet makkelijker om te gaan sporten. Omdat BAMS een online sport club is, heb je dat allemaal niet. 

Vrouwen sportschool

Ik noemde al eerder waarom een vrouwen sportschool zo ideaal is. Los van de sport community van gezellige en sportieve vrouwen, is de online coaching ook specifiek gericht op vrouwen. Zo zijn er trainingsschema’s voor vrouwen, die anders zijn dan schema’s voor mannen. Een vrouwen trainingsschema focust op andere gebieden en houdt rekening met jouw kunnen. De trainingsschema’s voor vrouwen bestaan uit oefeningen die focussen op ‘probleemgebieden’, zodat jij vanzelf jouw droomlichaam krijgt.

Coaching online

In de gewone sportschool zijn er meerdere medewerkers aan wie je vragen kan stellen over hoe een machine werkt of hoe je een oefening moet uitvoeren. In de praktijk werkt dit helaas niet goed, want het is vaak veel te druk. Zo kan jij nog niet lekker aan de slag. Met coaching online is dit anders. In de video’s wordt duidelijk uitgelegd hoe je de oefening moet doen en waar je op moet letten. Daarnaast is er elke maandag een gezamenlijke call bij BAMS Bootycamp, waarbij je al jouw vragen kan stellen aan de online coach fitness.

Wat krijg je bij een lidmaatschap?

Wanneer je je aanmeldt krijg je de eerste twee weken gratis. Zo kan je zelf ontdekken of coaching online echt wat voor jou is. Verder krijg je alles wat je moet hebben om aan de slag te gaan. 

Trainingsschema vrouwen

Bij BAMS krijg je trainingsschema’s voor vrouwen. Daarnaast is elke oefening uitgelegd aan de hand van een filmpje, zodat je zeker weet dat je het goed doet.

Toegang tot de sport community

Een fijne community met sportieve vrouwen zorgt er voor dat je de motivatie niet verliest. Daarnaast kan je elkaar helpen, vragen stellen of gewoon nieuwe mensen leren kennen!

Wekelijks bellen met een online coach in fitness

Het kan natuurlijk gebeuren dat je toch nog een aantal vragen hebt over een oefening of dat je ergens anders tegenaan loopt. Speciaal daarom heb je de mogelijkheid om elke maandag met de online coach fitness te bellen. Dit is een gezamenlijke call met andere sportieve vrouwen, zodat iedereen wat kan leren. Ook van elkaars vragen!

Lekkere, gezonde recepten

Voor wie gezond wilt leven, is alleen sporten niet genoeg. Gezond eten is hier een groot onderdeel van. Speciaal daarom krijg je recepten (ook vegetarisch en veganistisch) voor het ontbijt, lunch en diner. Dit zijn geen recepten waarbij je niets meer mag eten, maar juist lekkere en gezonde recepten. Zo blijft het makkelijker om het vol te houden, want genieten mag gewoon!

Play lists voor extra motivatie

Het is bewezen dat je met goede muziek beter sport. Daarom zit er bij elke work-out lekkere muziek om jou nog meer te motiveren. Op Spotify kan je de hele play list van BAMS terugvinden.

Challenges om jezelf uit te dagen

Om de motivatie hoog te houden, heeft BAMS elk kwartaal een nieuwe challenge. Hiermee ga je samen met andere sportieve vrouwen aan de slag. De challenges gaan over sporten, eten en lifestyle.

Vrouwenbewust - Sport club BAMS

Steeds nieuwe sportprogramma’s 

BAMS Bootycamp blijft zich ontwikkelen. Er staan een aantal nieuwe programma’s klaar om het nog makkelijker te maken. In november 2022 komt het Foodycamp programma uit. Hierbij krijg je nog meer lekkere (vegan) recepten met filmpjes. In januari 2023 begint het Boxingcamp, waarbij je meer boks oefeningen meeneemt met het trainen. Zo word je fit én beter in zelfverdediging! Naast de nieuwe programma’s komen er elk kwartaal nieuwe trainingsprogramma’s bij. Zo hoef je je nooit vervelen.

Hoe begin je?

Om te beginnen kan je eerst de gratis fit test doen. Zo weet je waar je staat en ben je klaar om er helemaal voor te gaan. Daarna kan je je aanmelden. Je krijgt dan eerst twee weken gratis om zeker te weten dat het goed bij je past. Na de aanmelding kan je het één en ander doen, zodat je precies de juiste trainingsschema’s te zien krijgt, extra motivatie krijgt en klaar bent om te knallen.

1.  Kies je sportdoel

Het sportdoel is heel belangrijk, omdat het bepaalt welke trainingsschema’s je moet volgen. Wil je bijvoorbeeld sterker worden, aankomen of juist afvallen? Na het doorgeven kan je direct de juiste video’s vinden in de ledenomgeving.

2.  Meld je aan voor coach calls

In de ledenomgeving kan je een agenda vinden. Hierin staat wanneer de volgende coach calls gepland zijn. Om hier aan mee te kunnen doen moet je je even aanmelden. Dit is zeker aan te raden, omdat je tijdens de call alle vragen kan stellen die je hebt of de dingen kunt bespreken waar je tegenaan loopt.

3.  Stel jezelf voor

Bij BAMS Bootycamp hoort natuurlijk de sport community. Stel jezelf voor aan alle andere sportieve vrouwen die ook aan BAMS meedoen. Je kan delen waarom je wilt gaan sporten, waar je naar uit kijkt of juist waar je tegenop ziet. De community is er om elkaar te helpen en om er voor elkaar te zijn, zonder oordeel. Iedereen is ooit op 0 begonnen, dus de vrouwen weten waar je doorheen gaat!

Ga jij ook aan de slag voor een betere gezondheid?

Het is dus duidelijk dat bewegen een enorm onderdeel van gezondheid is. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het helpt op meerdere manieren om je mentale gezondheid te verbeteren. Daarnaast kan regelmatig bewegen ervoor zorgen dat je weer uit de put komt. Door je aan te melden bij een sport club als BAMS Bootycamp, krijg je alle tools die je nodig hebt om te beginnen. Dankzij de online coaching en de andere sportieve vrouwen sta je er nooit alleen voor. Omdat het een vrouwen sportschool is kom je terecht in een hele fijne sport community waarin niet wordt geoordeeld. Een beter begin kan ik mij niet voorstellen. Jij wel?! 

Ga jij ook aan de slag met BAMS Bootycamp? Laat het mij weten in een reactie!

Meest gestelde vragen

1. Hoe helpt sporten bij je mentale gezondheid?

Door te sporten komen er bepaalde hormonen vrij die zorgen voor een fijn gevoel. Niet alleen tijdens het sporten, maar de uren en dagen erna ook. Ook zorgt bewegen voor het afvoeren van stress hormonen, waardoor je beter kan ontspannen. Dit alles zorgt dat je beter slaapt, wat weer een goede invloed heeft op je mentale gezondheid.

2. Wat zijn de fysieke en mentale gevolgen van regelmatig bewegen?

Door regelmatig te bewegen zal je verschil merken op verschillende manieren. Fysiek zal je lichaam sterker worden, een beter uithoudingsvermogen krijgen en fitter worden. Mentaal ga je je ook een stuk beter voelen. Zo krijg je een beter zelfbeeld en kan je meer genieten van het leven.

3. Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het sporten?

Tijdens het sporten span je je spieren meer in dan normaal. Omdat je je spieren meer gebruikt, hebben ze meer zuurstof uit het bloed nodig waardoor je hart sneller zal kloppen. Dit heeft het positieve effect dat je hart sterker wordt, dat je lichaam beter wordt in het opnemen van zuurstof uit het bloed en dat de circulatie zal verbeteren.

4. Helpt sporten bij depressieve gevoelens?

Ja, sporten kan zeker helpen wanneer je last hebt van depressieve of angstige gevoelens. Sporten zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ‘happy hormones’ en zorgt voor het opruimen van stress hormonen. Door regelmatig te bewegen zullen je hormonen beter in balans komen en merk je dat je je beter gaat voelen.

5. Hoe vaak moet je sporten?

Er is geen vaste hoeveelheid die goed werkt voor iedereen. Over het algemeen wordt aangeraden om elke dag een half uur te bewegen. Dit kan ook fietsen naar het werk zijn. De één sport daarnaast nog elke dag twee uur, terwijl dit voor een ander teveel is. Dit moet je dus zelf uitvinden. Kijk vooral naar wat voor jou werkt en wat jij volhoudt. Kijk wel uit voor overbelasting. Als je hierover twijfelt, overleg dan met je online coach om je situatie te bespreken en de juiste tips te krijgen.

Leave a Reply