Heb je er altijd al van gedroomd om moeder te worden? Of heb je misschien baby fever gekregen nadat al jouw vriendinnen super schattige kindjes kregen? Grote kans dat je zelf al bezig bent met zwanger worden. Helaas is dit niet voor iedereen even makkelijk en gaat het ook niet even snel. Waar sommigen heel snel zwanger kunnen zijn, is dit voor de meeste vrouwen niet de realiteit. Dit kan voor veel frustratie zorgen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen, zowel fysiek als mentaal, die kunnen helpen bij het zwanger worden. Dit doe je overigens niet alleen, maar samen met je partner. Jullie worden tenslotte allebei ouders. In deze blog vertel ik je alles over hoe zwanger worden precies werkt, wat handige zwanger worden tips zijn en wat je kan doen als zwanger worden niet lukt. Lees je mee?

Zwanger worden lukt niet: dit zijn de cijfers

Op social media zie je de een na de ander aankondigen dat ze zwanger is. Maar social media geeft vaak een verkeerde indruk. Je ziet niet de weg die er aan vooraf gaat; misschien zijn die vrouwen ook al tijden bezig. Je bent niet de enige waarbij het niet lukt om (snel) zwanger te worden. Zwanger worden duurt lang bij de meeste mensen. Gemiddeld duurt het voor 80% van de stellen minimaal een jaar voordat ze zwanger raken. Slechts 30% raakt zwanger in de eerste drie maanden. Raak daarom niet ontmoedigd als je niet gelijk in de eerste maand zwanger bent, en ga vooral door met onderstaande zwanger worden tips. Is het helaas na een jaar proberen nog niet gelukt? Dan zou je contact kunnen opnemen met de huisarts.

Zwanger worden: hoe werkt het precies?

Iedereen weet natuurlijk wel wat je precies moet doen om zwanger te worden. Maar om te begrijpen hoe je zo snel mogelijk zwanger kan worden, moet je weten hoe de cyclus werkt. Pas als je dit weet, kan je in kaart brengen wanneer de eisprong is en dus wanneer de kans op bevruchting het grootst is.

De cyclus

Een vrouw menstrueert normaal gesproken maandelijks. Een gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen, met 4 dagen speling. Dit komt neer op ongeveer 13 bloedingen per jaar. Tijdens de cyclus bloed je eenmaal een paar dagen en heb je één eisprong. Dat is de ovulatie, die ongeveer 14 dagen na je menstruatie plaatsvindt. Dit is wat veel mensen in de war brengt, omdat ze niet weten wanneer ze moeten beginnen met tellen. Je cyclus begint op de 1e dag van de menstruatie, dus de eerste dag dat je ongesteld wordt. 

De eisprong uittellen

De eerste tip uit deze reeks zwanger worden tips: tel je eisprong uit! Gemiddeld 10 tot 15 dagen nadat de menstruatie is begonnen, heb je je eisprong. Wanneer dit precies gebeurt, verschilt per persoon en is ook afhankelijk van hoelang je cyclus duurt. Als je een kortere cyclus dan 28 dagen hebt, zal je ovulatie eerder plaatsvinden, rond dag 10. Als je een lange cyclus hebt, van bijvoorbeeld 33 dagen, dan zal de ovulatie later plaatsvinden, rond dag 15. Voordat je actief gaat proberen een kindje te maken, is het verstandig om je maandelijkse cyclus in kaart te brengen. Doe dit met behulp van een kalender en ovulatie testen. Je kan het ook bijhouden in (gratis) apps, zoals Maya of Clue. 

Wijkt je cyclus veel af van de gegeven informatie hier boven? Dan is het raadzaam om even contact op te nemen met je huisarts. Dit scheelt je stress en eventueel ook een schuldgevoel in de toekomst, wanneer het niet lukt om zwanger te worden. Het kan ook een indicatie zijn dat het probleem wellicht bij je partner ligt. Hoe dan ook, je hebt op die manier sneller helder waar het probleem kan liggen.

Timing bepaalt de kans op zwanger worden

Bij de eisprong komt er een eitje vrij dat bevrucht moet worden om zwanger te worden. Hierbij zijn de dagen vlak voor de eisprong eigenlijk belangrijker dan de dag van de eisprong zelf. In de dagen voorafgaand aan de eisprong begint het lichaam zich al voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Je baarmoederhals gaat verder open en begint slijm te produceren, wat zaadcellen helpt om via de eileiders richting de eierstok te reizen. De vrijgekomen eicel reist van de eierstok via de eileider richting de baarmoeder. Om de kans op bevruchting te vergroten is het goed als de eicel zo snel mogelijk na het vrijkomen uit de eierstok bevrucht wordt. Als het bevruchten later gebeurt, neemt de kans op zwanger worden af. 

Daarnaast kost de reis die zaadcellen moeten afleggen ook best veel tijd. Daarom is het belangrijk dat de zaadcellen al ‘klaarstaan’ bij de eierstok wanneer de ovulatie plaatsvindt. Om dit te bereiken, wordt aangeraden om twee tot drie dagen voor de ovulatie al tussen de lakens te duiken en dan zo vaak mogelijk. Dit kan geen kwaad, want zaadcellen houden hun bevruchtende vermogen twee dagen lang. Daarnaast zorgt meer seks hebben ervoor dat je lichaam zich onbewust gaat voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. Geen zorgen: je kan nooit te veel seks hebben om de kans op zwanger worden te vergroten. Ga dus gerust los en volg ook andere zwanger worden tips op 😉

De invloed van anticonceptie op de cyclus

Veel vrouwen gebruiken of gebruikten anticonceptie. Ongeveer 80% van de seksueel actieve vrouwelijke bevolking gebruikt een vorm van anticonceptie. 65% van de vrouwen gebruikt de pil en 11% heeft een spiraaltje. De overige 5% maakt gebruik van de prikpil, implanon of anticonceptiepleister. Wat niet iedereen weet, is dat zelfs na het stoppen de anticonceptie nog best lang invloed heeft op je lichaam.

Hoe werkt hormonale anticonceptie?

De pil, prikpil, implanon en anticonceptiepleister zijn allemaal voorbeelden van hormonale anticonceptie. Hormonale anticonceptiemiddelen bevatten oestrogenen en/of progestagenen (vrouwelijke hormonen) en voorkomen dat de eisprong plaatsvindt. Geen eisprong staat gelijk aan geen mogelijkheid om zwanger te worden. 

Tegenwoordig gebruiken vrouwen dit natuurlijk niet alleen om zwangerschap te voorkomen, maar ook betere controle te hebben over de menstruatiecyclus. Omdat je hormonen binnenkrijgt, kan je (vaak) niet direct na het stoppen met anticonceptie zwanger worden. De hormonen blijven namelijk nog even in je lichaam. Daarnaast moet het lichaam na het stoppen weer opnieuw wennen aan het zelf produceren van hormonen. Dit kan ook even duren. Maar let op: dat is niet altijd het geval!

Wanneer stoppen met anticonceptie om zwanger te worden?

Als je een spiraal zonder hormonen hebt, kan je gelijk na de verwijdering zwanger worden. Bij hormonale anticonceptie zit dit iets anders. Bij alle soorten hormonale anticonceptie geldt dat je in principe gelijk zwanger kan worden, maar dat dit meestal wel even duurt. Hoelang het duurt voor de hormoonhuishouding van het lichaam weer normaal is? Dat verschilt per anticonceptiemiddel. 

Wanneer je stopt met de pil of de anticonceptiepleister, duurt het gemiddeld 3 tot 6 maanden tot je hormoonhuishouding weer normaal is. Ook bij de implanon duurt dit 3 tot 6 maanden. Bij de prikpil duurt het langer. Dan kan het tot wel een jaar duren voordat de hormoonhuishouding weer in orde is. Maar omdat dit zo verschilt per persoon, hoef je hier niet op te wachten. Probeer het gewoon en wie weet lukt het toch eerder!

Zwanger worden tips die werken!

Nu je weet hoe de cyclus werkt en hoe anticonceptie de hormoonhuishouding beïnvloedt, kunnen we het hebben over andere factoren. Er zijn namelijk veel verschillende dingen die invloed hebben op jouw lichaam en het zwanger worden. Ik noem hier de meest voorkomende problemen en wat je er aan kunt doen.

Tip 1: vermijd stress voor een grotere kans op zwanger worden

Ondertussen weet iedereen dat stress slecht voor je is. Een beetje stress is normaal en kan zelfs gezond zijn. Maar wanneer de druk te hoog wordt, heeft stress een negatieve invloed op een hoop dingen. Zo kan het er ook voor zorgen dat zwanger worden niet lukt. 

Deze stress kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Denk aan een te hoge werkdruk, te veel sociale verplichtingen, financiële problemen en nog veel meer dingen. Stress kan veel vormen aannemen en voor zowel lichamelijke als mentale problemen zorgen. Het zorgt er dus ook voor dat zwanger worden lang duurt. Het is daarom belangrijk om de symptomen van stress te herkennen en erkennen. Heb je al langere tijd last van stress? Dan kan mijn burn-out artikel je misschien helpen.

Algemene stress symptomen

Hoe stress zich uit, is voor iedere persoon anders. Veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, buikpijn en rugpijn. Deze zijn vooral makkelijk te herkennen als je geen andere (medische) oorzaak/oorzaken hebt voor deze problemen. De mentale symptomen zijn moeilijker te herkennen. Denk hierbij aan slecht slapen, vermoeidheid, humeurig zijn en een verminderde of juist hogere eetlust. Stress heeft bij zowel vrouwen als mannen invloed op het zwanger worden en het is daarom belangrijk hier iets aan te doen. 

Invloed van stress op de vrouw

Voor vrouwen kan stress zorgen voor een negatieve invloed op de cyclus. Dit is natuurlijk extra bepalend wanneer het zwanger worden niet lukt. Zoals ik eerder al beschreef, bepaalt de cyclus wanneer er een eisprong is. En dus ook wanneer de kans het grootst is op zwanger worden. Omdat stress zoveel energie vraagt van het lichaam, blijft er geen energie meer over voor de lichamelijke voorbereiding op het zwanger worden. 

Wat dan vaak gebeurt, is dat de cyclus eerst onregelmatig wordt en in ernstige gevallen zelfs helemaal uitblijft. Zo weet je dus niet wanneer je moet proberen zwanger te worden. Wanneer je menstruatie langer dan 6 maanden uitblijft, of als je je eerder zorgen maakt, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Invloed van stress op de man

Tot nu toe hebben we het voornamelijk over de vrouw gehad, maar de man heeft net zoveel invloed op het zwanger worden. Chronische stress heeft bij mannen invloed op het testosteron gehalte. Testosteron zorgt voor de rijping van zaadcellen. Wanneer deze minder goed rijpen, zijn ze onderontwikkeld en ligt de kwaliteit lager. Hierdoor hebben de zaadcellen problemen met ‘zwemmen’, waardoor ze moeilijker de eicel kunnen bereiken en bevruchten. Ook worden er door stress minder zaadcellen aangemaakt, waardoor de kans op zwanger worden lager wordt. 

Bonus tip: stress voor, tijdens en na de zwangerschap bijhouden

Ook tijdens de zwangerschap is het vermijden van stress belangrijk. Het kan voor problemen zorgen en in extreme gevallen zelfs zorgen voor een miskraam. Daarom is het zeer belangrijk om iets aan de stress te doen wanneer je zwanger bent of probeert te worden. Omdat de symptomen van stress soms lastig te herkennen zijn, is het aan te raden om ze bij te houden. Dit kan in een boekje of in een app. Vaak kan dit in dezelfde apps als waarin je je cyclus bijhoudt. Zet er elke dag in hoe jij je voelt, zowel fysiek als mentaal en of je daar een directe reden voor hebt of niet.

Tip 2: een gezonde leefstijl vergroot de kans om zwanger te worden

Een gezonde leefstijl vergroot de kans om zwanger te worden. Ontspanning is bijvoorbeeld heel belangrijk, ook wanneer je zwanger wilt worden. We houden allemaal van een hapje en een drankje voor de tv. Zeker na een lange werkdag is dit voor veel mensen dé manier om bij te komen en te ontspannen. Helaas is deze levensstijl er bij veel mensen als ‘normaal’ ingeslopen en is de combinatie van gezond eten en sporten een minder hoge prioriteit geworden. Gelukkig valt hier wat aan te doen en zijn er meer manieren om te ontspannen. Dagelijkse beweging, een gezond eetpatroon en voldoende slaap, dragen bij aan een gezond lichaam. En als je tussendoor en in het weekend voldoende tijd voor jezelf neemt, kom je ook aan ontspanning toe.

Ga vaker bewegen

Sporten kan je lichaam helpen stress los te laten en je focus te verleggen. Door bezig te zijn met je lichaam, kom je even uit je hoofd en denk je niet meer aan alle stress die je fysiek en mentaal vasthoudt. In goede, fysieke conditie zijn (voor, tijdens en na je zwangerschap), helpt ook op de lange termijn. 

Tijdens de zwangerschap gaat je lichaam tal van veranderingen door, wat veel energie kost. Als je fysiek fitter bent, is je lichaam sterker om met al deze veranderingen om te gaan. Ook heb je minder kans op blessures, omdat je lichaam al gewend is aan actiever bezig zijn en ook sterker is. Fitter worden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Geen zorgen, je hoeft niet gelijk vier keer per week naar de sportschool. Elke dag een stukje wandelen, fietsen naar de supermarkt of vaker de trap pakken dan de lift, kan al enorm veel invloed hebben. 

Mannen mogen ook gaan sporten

Uiteraard geldt het sporten niet alleen als tip voor de vrouwen, maar ook voor mannen. Mannen met een groot meelevend vermogen in hun partners zwangerschap kunnen zelf ook zwangerschap symptomen ontwikkelen. Dit heet het couvade-syndroom. Het komt vaak voor wanneer mannen gestrest zijn, doordat de weg naar het zwanger worden toch wat obstakels heeft gehad. Je kan hierbij denken aan vruchtbaarheidsproblemen of zelfs miskramen. 

Hoe dan ook, het is net zo belangrijk voor mannen om te sporten als voor vrouwen. Je voelt je hier niet alleen fysiek beter door, maar het vermindert ook de stress. Vaak verplichten mannen zichzelf om te gaan sporten, maar doe dit vooral niet. Verplichtingen zorgen juist voor stress en dat willen we nu voorkomen. Kies bij voorkeur een vorm van bewegen die je leuk vindt. Je houdt het immers langer vol wanneer het leuk is dan wanneer het voelt als een verplichting. 

Tip 3: Slaap beïnvloedt de kans op zwanger worden

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger wilt worden, maar de vruchtbaarheid wordt bevorderd door goed slapen. Slapen is bedoeld om je lichaam en je mentale gesteldheid te herstellen. Te weinig slaap heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid. Voldoende slapen houdt je hormoonhuishouding en je gezondheid in balans. 

Heb je toch problemen met slapen, ondanks dat je aan je stressniveau hebt gewerkt? Probeer dan eens extra rust te creëren in je slaapkamer. Zorg dat er geen troep ligt en je zachte verlichting hebt. Denk ook aan de kwaliteit van je matras, deken en kussen en hang verduisterende gordijnen op. Eet en drink niet vlak voor je gaat slapen en probeer minder naar beeldschermen te kijken ‘s avonds.

Tip 4: Gezonde voeding om je lichaam te ondersteunen bij het zwanger worden

Bij een gezonde leefstijl hoort natuurlijk ook gezonde voeding. Zeker wanneer je probeert zwanger te worden, is voeding van groot belang. Het hebben van over- of ondergewicht kan de kans op zwanger worden verlagen. Let daarom op dat je genoeg groente en fruit eet, bij voorkeur 250 gram groente per dag. Zo zit je ook langer vol, waardoor je minder gaat snacken. Kijk uit met alcohol wanneer je zwanger wilt worden. Omdat je tijdens de zwangerschap helemaal niet mag drinken, is dit ook een goede periode om te wennen aan minder. Af en toe een wijntje of een biertje kan geen kwaad, maar neem het (zoals alles) wel met mate. 

Dit is niet alleen belangrijk voor de vrouw, maar ook voor de man. In vorm zijn, gezond eten en niet te veel drinken, zorgt voor een goede zaadproductie. Voor een vrouw is het effect van nog veel langere duur. Gezond eten draagt bij aan een goede balans in voedingsstoffen tijdens de voorbereiding van de baarmoeder op een baby. Ook tijdens de zwangerschap heb niet alleen jij baat bij gezonde voeding, maar ook je baby. Het kost veel energie van je lichaam om je baby te laten groeien. Het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is dus ontzettend belangrijk!

Tip 5: Gebruik speciale zwanger worden vitamines

Gelukkig bestaan er supplementen die bepaalde voedingsstoffen aanvullen. Deze zwanger worden supplementen bevatten verschillende vitamines, zoals vitamine B11 (beter bekend als foliumzuur). Het beste is om 3 maanden voor het zwanger worden te beginnen met deze supplementen. Foliumzuur bereidt het lichaam voor op de zwangerschap. Ook mannen kunnen voor het zwanger worden vitamines nemen. Kies dan voor een complete multivitamine. 

Wat kan de man doen?

Ik heb het in dit artikel voornamelijk over de vrouw gehad, maar de man heeft net zoveel invloed op het zwanger worden. Tenslotte komt 50% van het genetisch materiaal van de man. Gelukkig kan de man ook van alles doen om te zorgen dat de kwaliteit van zijn zaad zo hoog mogelijk is. 

Alles over sperma

Even een klein biologielesje. Sperma is de vloeistof waarin zaadcellen zich bevinden. Ongeveer 3% van de vloeistof bestaat uit zaadcellen: het genetisch materiaal van de man. Een zaadlozing bevat gemiddeld 39 miljoen zaadcellen. Ook leuk om te weten: de zaadcel bepaalt het geslacht van de baby. Een zaadcel bevat namelijk een X of Y chromosoom, wat bepaalt of het een jongen of meisje zal worden. 

De zaadcellen race

Zaadcellen kunnen 1 tot 3 millimeter per minuut bewegen, mits het zaad gezond is en dus geen afwijkingen heeft. Je hebt maar 1 zaadcel nodig voor de bevruchting, maar de reis naar de eicel is lang en niet alle zaadcellen zullen dit redden of overleven. De zaadcellen moeten eerst door de baarmoederhals. Tijdens dit obstakel valt er al een deel van de zaadcellen af. 

In de baarmoeder zelf worden zaadcellen geholpen op weg naar de eileiders. Hier hoeven ze zelf weinig voor te doen. Vervolgens moeten ze bij de eileiders naar binnen. Hier vindt een selectie plaats, zodat alleen de sterkste zaadcellen door gaan. Dit verhoogt de kans op een geslaagde bevruchting met een gezonde baby tot gevolg. Eenmaal in de eileiders worden de zaadcellen weer geholpen door trilharen en ritmische samentrekkingen.

De zaadkwaliteit verhogen

De factoren die veel invloed hebben op de kans van slagen zijn de bewegelijkheid, de hoeveelheid en de vorm van het zaad. Het is dus van belang om te zorgen dat de zaadkwaliteit zo hoog mogelijk is. Om de voorraad van de zaadcellen van goede kwaliteit te houden, is het aan te raden om 2 á 3 keer per week een zaadlozing te hebben. Dit betekent dus 2 tot 3 keer per week klaarkomen voor de man. Dit ververst de oude zaadcellen voor nieuwe en zo blijft de kwaliteit hoog. Houd daarnaast rekening met de tips die ik al eerder gaf.

Meest gestelde vragen over zwanger worden tips

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over zwanger worden? Ik heb de meest gestelde vragen over zwanger worden hieronder voor je verzameld en beantwoord. Succes met zwanger worden!

Hoelang duurt het om zwanger te worden?

Voor de meeste mensen (80% van de stelletjes) duurt het gemiddeld één jaar om zwanger te worden. Hiervan wordt 30% in de eerste drie maanden al zwanger. Denk dus niet gelijk dat het niet lukt om zwanger te worden, maar houd moed en een positieve houding. Bij heel veel koppels duurt het even.

Wanneer moet ik stoppen met de pil?

Er wordt aangeraden om minimaal drie maanden voordat je wil proberen zwanger te worden, te stoppen met de pil. Je lichaam moet namelijk weer wennen aan het hebben van een menstruatiecyclus. Al die tijd dat je aan de pil was, had je deze namelijk niet. 

Wat kan mijn partner doen om zijn vruchtbaarheid te verhogen?

Je partner moet goed passend ondergoed dragen, die zijn testikels niet te strak en niet te los bij zijn lichaam houden. Dit beïnvloedt namelijk de zaadproductie. Een gezond dieet, regelmatig sporten en zo min mogelijk stress, dragen ook bij aan een betere zaadproductie. Een dagelijkse vitaminepil kan ook zeker geen kwaad. 

Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?

Als je een normale en regelmatige cyclus hebt van gemiddeld 28 dagen, mag je ervan uitgaan dat je tussen dag 10 en dag 15 het meest vruchtbaar bent. Dit zou je kunnen testen met ovulatietesten.

Wat mag ik niet eten voor en tijdens mijn zwangerschap?

Wat je moet vermijden voor en tijdens de zwangerschap zijn (te) veel suikers en vetten. Het beste wat je kan doen is zoveel mogelijk zelf koken en zo min mogelijk kant en klare producten gebruiken. Eet voldoende groente en fruit, maar wissel ook af tussen vlees, vis en vegetarisch. Ga voor volkoren producten en drink voldoende water. Zo hanteer je een gebalanceerd dieet en krijg je voldoende voedingsstoffen binnen die je lichaam goed kan gebruiken in deze spannende periode!

Leave a Reply