Stel je eens voor: een huis waarin je geen schadelijke stoffen inademt, met minder plastic om je heen en een laag energieverbruik. Een groen en duurzaam thuis waar jij en je gezin zich goed voelen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar helaas is dat vaak niet het geval. Onderzoek van TNO wijst bijvoorbeeld uit dat de luchtkwaliteit in één op de zeven woningen onvoldoende is. Bovendien blijkt uit een onderzoek uit 2019 in het tijdschrift Renewable and Sustainable Energy Reviews dat energiebesparende maatregelen tot wel 35% energiebesparing kunnen opleveren. In dit artikel ga ik uitleggen wat een duurzaam huis is, hoe jij je huis verduurzamen kunt én ik heb een kortingscode op een bijpassende en hele interessante cursus voor je! Lees je mee?

Wat is een duurzaam huis?

Een duurzaam huis is een woning die is ontworpen, gebouwd en onderhouden met aandacht voor de effecten op het milieu, de economie en de samenleving. Een duurzaam huis is energiezuinig, heeft een lage ecologische voetafdruk en is gezond en comfortabel om in te wonen. Woon jij momenteel (nog) niet in een duurzaam huis? Dan hoef je niet per se te verhuizen.

Het verduurzamen van je huis is namelijk een stap die je vandaag al kunt nemen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Zo ben je niet alleen bezig met jezelf en jouw tijd hier op aarde, maar denk je ook om de generaties die na jou komen. Bovendien biedt het veel voordelen waarvan je je nu niet eens bewust bent. 

Het doel van een duurzaam huis is om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen, de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en de impact op het milieu te verminderen. Het verminderen van het energieverbruik in je huis kan namelijk niet alleen helpen om de kosten te verlagen, maar ook de ecologische voetafdruk van je huishouden te verkleinen. En dat is vooral op de lange termijn heel belangrijk voor de wereld.

Voordelen van je huis verduurzamen

Het verduurzamen van je huis kan een aantal voordelen opleveren, waaronder:

 • Verlaging van de energierekening: Door het installeren van energie-efficiënte apparaten en het aanbrengen van isolatie, kan je energierekening aanzienlijk worden verlaagd.
 • Vermindering van de ecologische voetafdruk. Door het verminderen van het energieverbruik in je huis kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van een duurzamere toekomst.
 • Verhoging van de waarde van je huis. Een duurzaam huis kan namelijk de waarde van je huis verhogen, vooral als het gaat om energielabel verbeteringen;
 • Je kunt letterlijk gelukkiger worden door meer te denken aan de wereld waarop je leeft en daarvoor betere keuzes te maken.

Huis verduurzamen: tips waar je wat aan hebt!

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen, waaronder:

 • Het installeren van zonnepanelen. Die kunnen je helpen om je eigen energie op te wekken en je energierekening te verlagen;
 • Het aanbrengen van isolatie om warmteverlies te verminderen. Zo hoef je minder energie te verbruiken om je huis warm te houden;
 • Het installeren van energiezuinige apparaten, zoals Ledverlichting, hoogrendementsketels en zonneboilers. Zo kan je energieverbruik worden verminderd;
 • Waterbesparende maatregelen nemen, zoals het installeren van waterbesparende apparaten (een spaardouchekop, bijvoorbeeld). Dit kan helpen om de kosten te verlagen en een duurzaam huis te creëren;
 • Alternatieve energiebronnen gebruiken – naast zonnepanelen zijn er nog andere alternatieve energiebronnen beschikbaar, zoals windenergie en geothermische energie.

Goedkoop je huis verduurzamen? Dat kan ook!

Het verduurzamen van een bestaande woning kan een uitdaging zijn, maar er zijn veel mogelijkheden om bestaande huizen te verbeteren en te verduurzamen. Bijvoorbeeld door het nemen van duurzame maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen. Maar ook door het aanbrengen van isolatie en het verminderen van waterverbruik. Zo kan een bestaande woning worden omgetoverd tot een duurzame woning. 

Er zijn verschillende manieren om op een goedkope manier je huis te verduurzamen. Hier zijn een aantal suggesties:

 • Tocht strips zijn een goedkope manier om warmteverlies te voorkomen. Ze kunnen worden geïnstalleerd op ramen, deuren en andere openingen om tocht te verminderen;
 • Breng radiatorfolie aan om warmteverlies via de muren te voorkomen. De folie kan achter de radiatoren worden geplaatst om te voorkomen dat warmte via de muren verloren gaat;
 • Ledlampen zijn energiezuiniger dan traditionele gloeilampen en gaan langer mee. Door over te schakelen op ledverlichting, kun je op de lange termijn veel energie besparen.
 • Isoleer de zolder, want warmte stijgt op en kan via het dak verloren gaan. Door de zolder te isoleren, kun je warmteverlies verminderen. Er zijn goedkope isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol en steenwol;
 • Gebruik een waterbesparende douchekop, want die vermindert de hoeveelheid water die wordt gebruikt tijdens het douchen. Dit kan niet alleen helpen om water te besparen, maar ook om energie te besparen die nodig is om het water te verwarmen;
 • Installeer een slimme thermostaat, want die kan helpen om de verwarmingskosten te verminderen. Door de temperatuur automatisch aan te passen op basis van het gebruik en de afwezigheid van de bewoners, ben je duurzamer bezig;
 • Verminder het gebruik van airconditioning en kies liever voor natuurlijke koeling. Zo kun je voor het openen van ramen en het gebruik van ventilatoren kiezen. Een handige en simpele manier van energie besparen en de impact op het milieu verminderen;
 • Installeer zonnepanelen (ja, ik benoem ze hier toch nog een keer). Hoewel de initiële kosten voor de installatie van zonnepanelen hoog kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn veel geld besparen op energierekeningen en de waarde van je huis verhogen.

Door het nemen van deze maatregelen kun je goedkoop je huis verduurzamen en energie besparen!

Ik wil mijn huis verduurzamen: hulp gevraagd!

Wil jij ook graag een duurzaam huis, maar heb je geen zin in (en misschien geen budget voor) een complete huis renovatie? Gelukkig voor jou, is dat helemaal niet nodig! Ik vertel je graag hoe je huis verduurzamen ook mogelijk is met een klein budget. Jij kunt namelijk ook een duurzaam huis krijgen op een laagdrempelige manier.

Mijn huis verduurzamen advies luidt: volg de online cursus van Groen Graag! Dit platform helpt je je huis verduurzamen op een leuke en makkelijke manier. Zo kun je aan de slag met het creëren van een duurzaam huis door simpele dingen te ondernemen. De impact is groots, de moeite is klein.

Over de cursus ‘Groen Huis Detox’

Tijdens deze interessante cursus ‘Groen Huis Detox’ ga je aan de slag met het verduurzamen van verschillende ruimtes in je huis; van de slaapkamer tot de badkamer en van je woonkamer tot de keuken. Ook ga je leren bewust naar jezelf te kijken, zodat je ontdekt waar je eigenlijk echt behoefte aan hebt. Zo kom je echt tot de kern, waardoor je optimale waarde uit de cursus haalt. Er zijn bijvoorbeeld ook mindfulness oefeningen inbegrepen, om het verschil te herkennen tussen wat je bewust en onbewust ervaart en doet. Een hele leerzame, leuke en unieke cursus, als je het mij vraagt!

We worden dagelijks blootgesteld aan plastic in de lucht die we inademen en het eten dat we eten. We smeren het zelfs op onze huid en gebruiken schoonmaakproducten die mogelijk schadelijke dampen achterlaten die we vervolgens inademen. Het is hoog tijd om hier verandering in te brengen! Bij Groen Graag staat men voor je klaar om je te helpen naar een duurzamer en gezonder thuis, voor jezelf en voor toekomstige generaties.

Inhoud en modules

Wat je kunt verwachten van deze online cursus voor een duurzaam huis? De cursus is opgedeeld in 5 duidelijke en praktische lessen die je op je eigen tempo kunt volgen. Dit zijn de lessen op volgorde:

 • Een frisse start
 • Ruimte in huis: de badkamer
 • Ruimte in huis: de slaapkamer
 • Ruimte in huis: de keuken
 • Ruimte in huis: de woonkamer
 • Afsluiting

Alle ruimtes in huis komen dus aan bod en je gaat heel bewust bepalen hoe en waarom je je huis verduurzamen wilt. En dat alles stap voor stap!

Scoor korting op deze interessante cursus!

Wil jij graag goedkoop je huis verduurzamen? Dan is deze cursus zeker iets voor jou! Ik vind dat je heel veel waarde krijgt voor een lage prijs, dus het is absoluut de moeite waard wanneer je meer te weten wilt komen over dit onderwerp. En omdat je een lezeres bent van mijn website Vrouwenbewust, mag ik je korting geven! Gebruik je de kortingscode Donna20, dan krijg 20% korting op de aanschafprijs.

Ik wens je veel succes en plezier met je huis verduurzamen. Maar dat komt met deze cursus vast helemaal goed!

Meest gestelde vragen over je huis verduurzamen

Hieronder vind je een aantal van de meest gestelde vragen over het verduurzamen van je huis. Doe er je voordeel mee!

Hoeveel kost het verduurzamen van je huis gemiddeld?

De kosten van het verduurzamen van een huis kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, het type huis, de locatie en de gekozen maatregelen. Over het algemeen is het verduurzamen van een huis een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient door middel van lagere energierekeningen en hogere waarde van het huis. Een rapport van Milieu Centraal, een Nederlandse organisatie voor duurzaamheid, schat dat de gemiddelde kosten van het verduurzamen van een tussenwoning ongeveer €5.000 tot €10.000 bedragen. Voor een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning kunnen de kosten oplopen tot €10.000 tot €15.000 en voor een vrijstaande woning tot €15.000 tot €25.000.


Hoe kan ik de kosten voor het verduurzamen van mijn huis betalen?

Het verduurzamen van je huis kan kosten met zich meebrengen, maar er zijn ook verschillende financiële regelingen beschikbaar om te helpen bij de financiering van de verduurzaming. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies beschikbaar voor het installeren van zonnepanelen en isolatie. Ook kan je vaak een groene lening afsluiten, waarbij je tegen een lage rente geld kan lenen om duurzame maatregelen te nemen in je huis. Maar je hebt geen huis verduurzamen subsidie nodig, als je de handige (en voordelige) cursus over het verduurzamen van je huis volgt, waarover ik je in dit artikel vertel!

Leave a Reply