We kennen het allemaal wel: je komt thuis na een lange dag werken en ploft op de bank neer met het idee om lekker te relaxen. Na een tijdje merk je dat het je maar niet lukt om tot rust te komen. Wat je ook doet, iets voorkomt dat jij kunt ontspannen en genieten van je avond. Herkenbaar? Door te ontspullen (ook wel bekend als minimaliseren), zorg je voor meer rust en ruimte. Niet alleen om je heen, maar ook in je hoofd. Minimalisme kan daarnaast helpen bij stress, het zorgt ervoor dat je bewuster leeft en het creëert vrijheid. Klinkt dat interessant? Blijf dan doorlezen, want ik leg je alles uit wat je moet weten om de stap naar minimalisme zelf te kunnen maken.

Hoe zit dat precies?

Je bent namelijk niet de enige. Veel mensen ervaren onrust en de drang om iets te doen op de momenten dat ze juist willen ontspannen. Op het moment dat je op de bank zit en uitkijkt op al je spullen is het ook niet gek dat je niet kunt ontspannen. Al die spullen geven jou prikkels, terwijl je huis een plek van rust zou moeten zijn. Hoog tijd om je te verdiepen in minimalisme. Dit begrip biedt namelijk dé oplossing en geeft meer rust in huis en in je hoofd.

Wat is minimaliseren eigenlijk?

Minimalisme gaat over de invloed van je omgeving op je gedrag. Waarschijnlijk herken je wel dat als jouw huis een rotzooi is, het mentaal ook niet lekker gaat. Dat komt doordat het zien van al die spullen ontzettend veel prikkels geeft. We willen het opruimen, het moet schoongemaakt worden, misschien wil je zelfs een aantal dingen repareren. Elke keer wanneer je ernaar kijkt moet je daaraan denken. Niet erg bevorderlijk voor de rust in je hoofd. Minimalisme gaat dan ook over ontspullen: minder spullen in huis voor meer fysieke, mentale én financiële ruimte

Veel van die spullen waar we elke dag tegenaan kijken zijn ook niet écht nodig. Die kaarsjes zien er leuk uit, maar moet je er echt zoveel hebben? En die stapel boeken die je al 5 jaar wilt lezen helpt ook niet mee. Elke keer als je ernaar kijkt is het een reminder van wat je nog niet hebt gedaan, maar ook van wat je allemaal nog moet doen. Dubbel stress!

Waarom is minimalisme belangrijk? 

Veel mensen denken bij minimalisme aan een kale, ongezellige kamer met één stoel en een tafel. Dat is niet de bedoeling. Het doel is juist om een opgeruimd en net huis te hebben waar jij blij van wordt. Het moet ingericht zijn met spullen die jou positiviteit brengen en gelukkig maken. Je moet dus alleen de dingen minimaliseren waarvan je niet gelukkig van wordt.

Tegenwoordig krijgen we ontzettend veel prikkels te verwerken. Op het werk, onderweg en zelfs op sociale media krijgen we van alles te zien en te horen wat allemaal verwerkt moet worden. Als we dan thuiskomen in een vol huis krijgen we nóg meer prikkels. Door te minimaliseren geef je je leven een andere inrichting. Wij zijn allemaal gewend om regelmatig te kopen, dat word je van kinds af aan aangeleerd. Maar juist door minder te kopen ontstaat er veel meer rust in huis en in je hoofd. Je gaat bewuster leven en je hebt zelf de touwtjes in handen. Je leert keuzes maken en prioriteiten stellen. Dat is niet alleen handig voor het concept van minimalisme, maar ook voor andere factoren in je leven. 

Wat zijn de voordelen van minimaliseren?

Minimaliseren brengt allerlei voordelen met zich mee. Ik heb de belangrijkste hieronder uitgelicht.

Voordeel 1: Rust in huis is goed voor je mentale gezondheid 

Het grootste voordeel is de invloed die minimalisme heeft op je mentale gezondheid. Door alle dingen te minimaliseren waar je onrustig van wordt, is het gevolg automatisch dat je blijer wordt! Je ruimt je huis op door te ontspullen en daarmee creëer je ook ruimte in je hoofd. Hierdoor krijg je meer rust, tijd en vrijheid om dingen te doe die jij leuk vindt.

Voordeel 2: Financiële ruimte 

Een ander groot voordeel van minimalisme is de financiële ruimte die het brengt. Door veel spullen te verkopen verdien je een lekker zakcentje. Maar ook door zelf minder dingen te kopen – oftewel te consuminderen – bespaar je de rest van je leven een hoop geld. Zo houd je meer geld over voor leuke ervaringen, zoals die vakantie die je al tijden wilt boeken of vaker uiteten gaan met je vriend(inn)en.

Voordeel 3: Helderheid in je leven 

Eerder noemde ik al dat je leert keuzes maken en prioriteiten stellen. Dat maakt minimaliseren makkelijker, maar het geeft nog veel meer voordelen. Het zorgt er namelijk ook voor dat je andere zaken helderder gaat zien. Niet alleen krijg je meer duidelijkheid door het minimaliseren en consuminderen, je gaat ook beseffen wat je écht belangrijk vindt in het leven. Iets wat veel mensen helaas erg laat leren. Hierdoor kan je jouw leven leiden zoals jij dat wilt en kan je later zonder spijt terugkijken op een fijn en bevredigend leven.

Voordeel 4: Je bent niet meer gevangen in die verschrikkelijke ratrace

Soms lijkt het alsof het enige wat mensen in het leven willen, bestaat uit meer geld, meer spullen en grootser leven. Jij weet ondertussen dat dit jou geen voldoening geeft. Er is nooit genoeg geld, er zijn nooit genoeg spullen: je zal altijd meer willen. Door vanuit minimalisme te leven, ontsnap je aan deze ratrace. Je pakt zelf weer de controle en besteed je tijd en moeite aan dingen die wél belangrijk zijn. Door te minimaliseren houd je meer tijd, geld en energie over voor de dingen waar je blij van wordt. Zo geef je jouw leven een positieve en betekenisvolle invulling.

Beginnen met minimaliseren? Zo doe je dat! 

Starten met minimaliseren kan best lastig zijn. Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen en hoe ze het moeten aanpakken. Er zijn zoveel spullen in huis en je weet niet wat prioriteit heeft, wat weg kan en wat juist bewaard moet blijven. Minimaliseren in huis is daarom best lastig.

Juist voor díe mensen kan een gestructureerde cursus helpen. Door handvatten te krijgen en stapsgewijs te worden meegenomen in het proces, sta je er niet alleen voor. De onlinecursus van de Happy with Yoga Academy is zo’n cursus voor minimaliseren in huis die heel leerzaam is!

Dé online minimalisme cursus die je gegarandeerd helpt! 

De online minimalisme cursus van Happy with Yoga Academy is een cursus voor iedereen die wil ontspullen, consuminderen en leren leven volgens het minimalisme. De cursus minimalisme bestaat uit vier modules waarin je leert consuminderen, versimpelen en bewuster en aandachtiger te leven. Ook krijg je tools voor stressreductie en leer je hoe je je tijd beter kunt benutten. Door simpele en praktische oefeningen te doen weet jij precies hoe je het moet aanpakken. Dit geeft structuur en maakt het proces van minimaliseren een stuk makkelijker.

Wat leer je inhoudelijk van deze cursus minimalisme?

In de cursus leer je hoe je kunt zorgen dat je minder spullen in huis hebt én haalt. Je leert tools die daarbij helpen en die je ook kunt gebruiken op andere vlakken in je leven. De filosofie achter minimalisme heeft betrekking tot heel veel verschillende dingen. Hier heb je je hele leven lang baat bij. Je leert onder andere:

  • Het effect wat spullen op ons gedrag hebben en hoe dit onbewust voor stress zorgt;
  • Het beoordelen van welke spullen je wilt houden of niet. Welke spullen dragen bij aan jouw geluk en welke kan je beter wegdoen? Sommige spullen hebben ook emotionele waarde, hoe ga je daarmee om? Je leert minimalisme toe te passen zonder in een kaal en ongezellig huis te eindigen;
  • Te consuminderen en alleen nog maar dingen te kopen die je belangrijk vindt of nodig hebt. Dat klinkt heel makkelijk, maar kan soms tegenvallen. Daarom leer je hoe je naar deze beslissingen moet kijken en waar je rekening mee moet houden. Zo weet jij voortaan wat je wel kunt kopen en wat je beter kunt laten staan;
  • Je leven versimpelen en meer geluk halen uit de kleine dingen. Als je minder spullen in huis hebt krijg je vanzelf meer ruimte voor andere dingen. Je leert daarom simpeler leven en stress verminderen, waardoor je ook de kleine dingen meer gaat waarderen;
  • Je leven op te ruimen en deze ruimte te behouden. Het minimaliseren en wegdoen van spullen is al lastig, maar het zo houden kan nog een stuk lastiger zijn. Gelukkig krijg je daar ook hulp bij in deze cursus minimalisme;
  • Bewuster omgaan met tijd, geld, aandacht en energie. Nu je van al deze dingen over hebt, is het van belang om hier goed mee om te gaan. Je leert meer vrijheid in je leven te scheppen zodat je je meer kunt richten op dingen zoals yoga, lezen, een mindfulness training, zelfontwikkeling, meditatie en bewust leven. Dingen die je rust geven en die goed zijn voor je gezondheid, dus!

Voor wie is de cursus minimalisme geschikt? 

De cursus is geschikt voor iedereen die zijn of haar leven wil opruimen. Jong of oud, het maakt allemaal niet uit. Zolang jij als doel hebt om minder spullen te hebben en je meer rust in huis wilt creëren, kan ik je deze cursus echt aanraden. Zeker als je veel spullen hebt die jou stress bezorgen, je niet weet hoe je ontspullen moet aanpakken en/of je de behoefte hebt aan versimpeling, is deze cursus perfect voor jou. Het is een investering in jezelf die je na het consuminderen snel zal terugverdienen. Interesse? Klik hier om de cursus te bestellen. Succes!

Leave a Reply